Terug
Gepubliceerd op 20/01/2025

Agenda  02 Gemeenteraad

di 28/01/2025 - 20:00 zaal Alfred Van Roy

De voorzitter van de gemeenteraad nodigt u uit tot het bijwonen van de zitting van de gemeenteraad. Deze vindt plaats op de hierboven aangegeven locatie.

  • Openbaar: Notulenverslag voorgaande zitting

  • Openbaar

    • A-punt

      • Beheer en organisatie van de diensten

        • Goedkeuring huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

          Aan het begin van elke bestuursperiode moet de gemeenteraad een huishoudelijk reglement vaststellen. Dat reglement zorgt voor een duidelijke structuur in de besluitvorming en beschrijft de rechten en plichten van de raadsleden. 

        • Goedkeuring toetreding tot de raamovereenkomst inzake consultancy in strategisch en belanghebbendenmanagement via het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Overheid

          Via deze raamovereenkomst kunnen strategische vragen die zowel betrekking hebben op beleidsthema’s (meerjarenplanning, ruimtelijk-economische strategie, doelstellingencascade, KPI’s,…) als organisatiethema’s (HR, financiën, digitalisering, communicatie…) behandeld worden. De opmaak van een personeelsbehoefteplan en een patrimoniumplan passen in deze context.

      • Intergemeentelijk overleg

        • Aanduiding afgevaardigden van de gemeente voor de Watergroep

          De Watergroep is het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen. Meer dan 1.500 medewerkers zijn dagelijks in de weer om via een netwerk van 34.000 kilometer leidingen water te leveren aan 177 gemeenten gespreid over West- en Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg. Zo bedienen ze ruim 3,3 miljoen klanten en honderden bedrijven.

          De Watergroep is een autonoom Vlaams waterbedrijf dat producten en diensten aanbiedt in de gehele waterketen. Hun historische missie - met name het leveren van kwaliteitsvol drinkwater aan een aanvaardbare prijs - blijft onverkort gelden. Daarnaast zorgen ze via een duurzame kringloopbenadering voor een economisch en ecologisch verantwoord beheer van alle schakels in deze waterketen: regenwater, grond- en oppervlaktewater, drinkwater en afvalwater.

           Omdat de gemeente lid is van dit intergemeentelijk samenwerkingsverband, mag de gemeenteraad afgevaardigden aanduiden.

        • Aanduiding afgevaardigden voor de Vervoerregioraad Vlaamse Rand

          De vervoerregioraad is een multidisciplinair overlegorgaan dat beleidsdomeinen overschrijdt.  De betrokken partners geven het mobiliteitsbeleid voor de vervoerregio vorm en voeren het uit. De vervoerregio Vlaamse Rand bestaat uit de 31 gemeenten van de Vlaamse Rand en de vertegenwoordigers van MOW Vlaanderen. De raad kan aangevuld worden met adviserende leden die in het mobiliteitsveld werkzaam zijn.

          De vervoerregio Vlaamse Rand dient na de gemeenteraadsverkiezingen de samenstelling van de leden van de vervoerregioraad te vernieuwen. Aan elke gemeente wordt gevraagd om opnieuw de vertegenwoordiging vast te delen (gemandateerde vanuit de gemeenteraad en een ambtelijke vertegenwoordiging).

          De afgevaardigde dient te rapporteren en terug te koppelen over het gemeentelijk mobiliteitsbeleid. Daarnaast staat de gemeentelijke vertegenwoordiger ook in voor de terugkoppeling vanuit de Vervoerregioraad naar het college van burgemeester en schepenen en/of de gemeenteraad.

        • Aanduiding afgevaardigden van de gemeente voor Het Vlaamse Woonanker

          Het Vlaams Woonanker is de nieuwe sociale huisvestingsmaatschappij.  Omdat de gemeente lid is, mag de gemeenteraad afgevaardigden aanduiden.

        • Aanduiding afgevaardigden voor (buitengewone) algemene vergaderingen van Fluvius Halle-Vilvloorde

          Op 1 januari 2025 zal onze gemeente niet langer deelnemer zijn van de opdrachthoudende vereniging Iverlek. Voor al haar activiteiten waarvoor wij thans bij Iverlek zijn aangesloten, zullen we op 1 januari 2025 deelnemer worden van de opdrachthoudende vereniging Sibelgas, die zich zal hernoemen tot Fluvius Halle-Vilvoorde. De gemeente dient haar afgevaardigden voor de algemene vergadering aan te duiden.

        • Aanduiding afgevaardigden voor Regionaal bestuurscomité en Raad van bestuur Fluvius Halle-Vilvloorde - Goedkeuring agenda van 25 maart 2025 en vaststelling van het mandaat

          Op 1 januari 2025 zal onze gemeente niet langer deelnemer zijn van de opdrachthoudende vereniging Iverlek. Voor al haar activiteiten waarvoor wij thans bij Iverlek zijn aangesloten, zullen we op 1 januari 2025 deelnemer worden van de opdrachthoudende vereniging Sibelgas, die zich zal hernoemen tot Fluvius Halle-Vilvoorde. De gemeente dient haar afgevaardigden voor de diverse bestuursorganen aan te duiden.

      • Onderwijs

        • Goedkeuring van de maximumcapaciteit in de gemeentelijke basisscholen voor schooljaar 2025-2026

          Sinds schooljaar 2020-2021 bepalen we een maximumcapaciteit per leerjaar en werken we met een aanmeldingssysteem voor het inschrijven van nieuwe leerlingen. Deze aanpak werd positief geëvalueerd en wensen we verder te zetten voor volgend schooljaar. Op basis van de eerder gemaakte afspraken, adviseren de directies omtrent de maximumcapaciteit voor schooljaar 2025-2026 rekening houdend met de operationele en infrastructurele mogelijkheden van de school en het verwachte aantal inschrijvingen.

      • Openbare veiligheid

        • Aanpassing van het reglement inzake buurtpreventienetwerken

          De gemeenteraad heeft in haar zitting van 24 september 2024 het project en reglement rond de 'buurtpreventienetwerken' goedgekeurd. Met de effectieve uitrol van het project doken enkele organisatorische problemen op, waardoor het reglement dient te worden aangepast.

      • Openbare werken

        • Goedkeuring van het hemelwater- en droogteplan

          Aquafin maakte voor de gemeente Londerzeel een hemelwater- en droogteplan (HWDP) op. Dit HWDP beschrijft en verduidelijkt de toekomstvisie van de waterhuishouding in Londerzeel. Het plan werd opgemaakt volgens een stappenplan en er werd een actielijst opgemaakt.  Dit plan werd toegelicht door het college van burgemeester en schepenen op een overleg met de gemeenteraadsleden op 14 januari 2025 en de Gecoro op 16 januari 2025.

      • Jeugd

        • Goedkeuring van de afwijking van het geldende subsidiereglement voor jeugd-, cultuur- en sportverenigingen betreffende de verdeling van de basissubsidies van 2024 voor jeugdverenigingen

          Op de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 13 januari 2025 werden de basis- en projectsubsidies voor jeugd-, sport-, cultuurverenigingen 2024 goedgekeurd. 

          Hoewel er vanuit de dienst Vrije Tijd meermaals werd gecommuniceerd om tijdig in te zetten op het volgen van vormingsmomenten en het behalen van animatorattesten, is slechts een fractie van de jeugdverenigingen erin geslaagd om deze norm te behalen. Hierdoor komt het gros van de jeugdverenigingen niet in aanmerking voor het ontvangen van basissubsidies (of slechts een gedeelte van het bedrag). Het college besliste om (gezien het eerste subsidiejaar van het nieuwe reglement) de jeugdverenigingen de kans te geven om de noodzakelijke vormingsattesten uiterlijk op 31.08.2025 aan de dienst Vrije Tijd te bezorgen. Op deze manier kunnen de jeugdverenigingen uitzonderlijk nog aanspraak maken op de subsidies van 2024. Deze afwijking op het huidige reglement behoeft een goedkeuring van de gemeenteraad.

    • B-punt

      • Beheer en organisatie van de diensten

        • Goedkeuring toetreding tot de raamovereenkomst inzake levering van kantoorbenodigdheden en papierwaren via aankoopcentrale CREAT

          Via aankoopcentrale CREAT kan de gemeente intekenen op de raamovereenkomst 'kantoorbenodigdheden en papierwaren'.  Deze opdracht werd gegund aan Lyreco Belgium NV.  De looptijd van het contract bedraagt 48 maanden (vanaf 1 februari 2025 tot en met 31 januari 2029).

      • Onderwijs

        • Bekrachtiging beslissing van het college in zitting van 9 december 2024 tot toetreding tot het raamcontract van de dienst Katholiek Onderwijs (DOKO) voor levering van fietsen voor personeelsleden op basis van operationele lease

          Voor de levering van fietsen voor personeelsleden op basis van operationele lease voor het onderwijs bestaat er een nieuwe raamovereenkomst van de dienst Katholiek Onderwijs (DOKO). Deze overeenkomst stelt een leasemaatschappij aan die operationele fietslease aanbiedt aan het onderwijzend personeel.  Gezien de instapdatum van 1 januari 2025 moest gehaald worden inzake de fietslease voor het onderwijspersoneel  (nadat het wetgevend kader hierrond zeer laat werd gecommuniceerd) en er geen gemeenteraad meer plaatsvond in december 2024, werd deze beslissing reeds door het college van burgemeester en schepenen genomen en nu ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad.

      • Openbare werken

        • Goedkeuring toetreding tot de raamovereenkomst inzake het aanstellen van een beëdigd landmeter-expert via aankoopcentrale CREAT

          Onze huidige raamovereenkomst inzake de aanstelling van een landmeter-expert liep af op 31 december 2024.  Via aankoopcentrale CREAT kan de gemeente intekenen op hun lopende raamovereenkomst.  De looptijd van het contract bedraagt 48 maanden (vanaf 1 december 2024 tot en met 30 november 2028) en werd via de raamovereenkomst gegund aan landmeter Van Eester, Wommelgemsesteenweg 137 te 2531 Vremde.

      • Patrimonium

        • Goedkeuring ontwerpakte voor kosteloze grondafstand voor een strook grond gelegen Bergstraat

          Er is een ontwerp van akte kosteloze grondafstand opgesteld door notaris Joost Eeman te Gent voor overdracht ten kosteloze titel van een strook grond (170 ca) in de Bergstraat. De overdrager doet deze kosteloze grondafstand ingevolge de voorwaarden voorzien in zijn omgevingsvergunning afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Londerzeel op 4 december 2023 (omgevingsnummer OMV_2023128188).

        • Goedkeuring ontwerpakte voor vestiging van een recht van opstal van de molen 't Merelaantje in de Holle Eikstraat

          Fréderic Vanden Brande kocht in 1973 de houten bovenbouw van de molen Merelaantje en liet die overbrengen naar een terrein bij het Hof ter Winkelen in de Holle Eikstraat. Vanaf 1977 stond de molen stil na het overlijden van de vrijwillige molenaar. Daarna trad het verval in.

          In 2003 schonk Vanden Brande de molen aan de gemeente Londerzeel. In 2007-2008 werden ingrijpende onderhoudswerken aangevat om de molen terug draai- en maalvaardig te maken. De restauratiewerkzaamheden werden tot op heden niet voltooid door het wegvallen van de vrijwillige molenaar. Het gevlucht is vandaag nog steeds gedemonteerd. Om veiligheidsredenen werd in 2019 de aanwezige molenroede verwijderd, werden een aantal gaten in de molenkap gedicht, werd de molenas op blokken gezet en werden aan de voorzijde de luiken vastgezet en dichtgemaakt. Deze onderhoudswerkzaamheden werd uitgevoerd door molenbouw de Jongh B.V. gevestigd in Veldhoven Nederland. Sindsdien werden geen werken meer uitgevoerd.

          In het najaar 2022 werd een werkbezoek gebracht met de mensen van Onroerend Erfgoed. Bij die gelegenheid heeft de molenbouwer laten weten dat hij voor circa 90.000 euro (excl. btw) de molen weer in maalvaardige staat zou kunnen brengen. 

          Op 11 maart 2024 nam het college van burgemeester en schepenen het principieel besluit om de molen Merelaantje te schenken aan de vzw comité Jean Pain - een ecologisch project voor houtcompostering - met de intentie om via de vzw de restauratie op te starten, want de molen blijkt een buitenbeentje binnen de traditie van het windmolenbouwen. 

          Vooraleer verdere stappen te ondernemen werd deze denkpiste voor advies voorgelegd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur, die meedeelde dat een schenking door een lokale overheid niet kan en dat als alternatief het bestuur een opstalrecht kan toekennen. Op deze manier blijft de grond waarop de molen staat eigendom van de gemeente en engageert de opstalhouder zich om de restauratie uit te voeren.

          Het notariaat Robberechts & Van Riet heeft een ontwerp van akte 'vestiging recht van opstal' opgesteld.

          Het ontwerp van akte werd doorgenomen met molenbouwer de Jongh die eerder zijn akkoord gaf aan het recht van opstal en die zich engageert om de molen opnieuw maalvaardig te maken. 

          Het opstalrecht wordt (in overleg met de molenbouwer) verleend voor een periode van 50 jaar, waarbij de grond eigendom van de gemeente blijft en de molen voor 50 jaar in beheer van de molenbouwer komt. Zodra de notariële akte is verleden, zal de opstalhouder de eerste werken aan de molen uitvoeren (o.a. plaatsen nieuwe trap, schilderen kast en dichtmaken dak). 

        • Goedkeuring desaffectatie en verkoop van afgeschreven materialen wegens uitdienststelling

          De gemeente kan beslissen geen gebruik meer te maken van roerend materieel of materiaal omdat het overbodig, niet meer geschikt of onbruikbaar geworden is of geen bestemming meer heeft.  Het is aangewezen deze goederen te vervreemden. Deze desaffectatie gaat om 12 houten schoolbanken en 1 wagen Citroën Jumpy.

      • Jeugd

        • Aanpassing van het huishoudelijk reglement van de speelpleinwerking

          De voorbije speelpleinzomer merkte de dienst Vrije Tijd op dat er wat onduidelijkheden waren bij ouders wat betreft het inschrijven en annuleren van speelpleindagen. Om dit te verduidelijken stelt de dienst Vrije Tijd een kleine wijziging van het huishoudelijk reglement voor.

  • Besloten

    • B-punt

      • Openbare veiligheid

        • Aanstelling van een GAS-vaststeller tot het vaststellen van inbreuken op het stilstaan en parkeren (GAS4)

          Een GAS-vaststeller doet de vaststellingen van overtredingen uit het politiereglement van de politiezone K-L-M. Specifiek voor inbreuken tot het stilstaan en parkeren heeft de gemeente Londerzeel (binnen de gehele politionele zone KLM) een geldende politieverordening. De huidige gemeenschapswacht-vaststellers hebben zonet met vrucht de opleiding 'GAS4 vaststeller' gevolgd aan het PIVO en kunnen dus bekrachtigd worden om inbreuken op deze politieverordening vast te stellen. De huidige gemeenschapswacht-vaststellers werden reeds aangesteld door de gemeenteraad om inbreuken op GAS1 (algemene overlast en openbare orde) vast te stellen. 

        • Aanstelling van een GAS-vaststeller tot het vaststellen van inbreuken op het stilstaan en parkeren (GAS4)

          Een GAS-vaststeller doet de vaststellingen van overtredingen uit het politiereglement van de politiezone K-L-M. Specifiek voor inbreuken tot het stilstaan en parkeren heeft de gemeente Londerzeel (binnen de gehele politionele zone KLM) een geldend politieverordening. De huidige gemeenschapswacht-vaststellers hebben zonet met vrucht de opleiding 'GAS4 vaststeller' gevolgd aan het PIVO en kunnen dus bekrachtigd worden om inbreuken op dit politieverordening vast te stellen. De huidige gemeenschapswacht-vaststellers werden reeds aangesteld door de gemeenteraad om inbreuken op GAS1 (algemene overlast en openbare orde) vast te stellen.

Aansluitend van deze openbare vergadering volgt het besloten gedeelte (indien er agendapunten zijn opgenomen). Deze is helaas niet toegankelijk voor het publiek.

Namens 02 Gemeenteraad,

Tom TROCH
voorzitter