Terug 10 GRC Mens

Wed 21/02/2024 - 20:00 Zaal Van Roy

  • De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraadscommissie Mens werden opgesteld door de secretaris van de gemeenteraadscommissie. Deze worden voor goedkeuring voorgelegd aan de leden van de gemeenteraadscommissie Mens.

  • Naar aanleiding van de herziening van de werkingssubsidies werd gedurende het gelopen traject duidelijk dat jeugdhuizen maatschappelijke problemen kunnen aanpakken die echter niet in te passen zijn in een subsidiereglement. Om specifieke maatschappelijke issues aan te pakken en hierrond een samenwerking aan te gaan, is een convenant een beter instrument. We verwijzen hier vooral naar de uitdagingen rond de integratie van jongeren in het lokaal maatschappelijk weefsel. Het stijgend aantal schoolkinderen op het grondgebied van de gemeente is in dit verband een maatschappelijke trend die deze uitdaging kracht bij zet. De nood naar een aangepaste, open en toegankelijke ontmoetingsplaats voor jongeren is duidelijk. Jeugdhuis Onder Den Toren kan hierbij een belangrijke partner worden om:

    • Een open en toegankelijke instuif voor jongeren te garanderen;
    • Een aangepast aanbod voor jongeren te ontplooien;
    • Het sociaal weefsel onder jongeren te versterken.

    Aan de hand van het convenant in bijlage en de daaraan gekoppelde voorwaarden, is het voor het jeugdhuis dus mogelijk om - aanvullend op de jaarlijkse basistoelage - een extra ondersteuning te genieten. De verdeelsleutel van de toekenning van dit bedrag wordt bepaald op basis van het aantal voorwaarden waaraan door het jeugdhuis wordt voldaan. Er werd door het bestuur 6.000 euro op jaarbasis voorzien voor dit convenant.
    Op basis van enkele gerelateerde beleidsdoelstellingen werden enkele voorwaarden gesuggereerd die gekoppeld worden aan het bedrag van het convenant. Op deze manier vormt dit convenant een hefboom/afsprakenkader om enkele belangrijke beleidsdoelstellingen te vervullen en vanuit het openbaar bestuur ook mee de kwaliteit van het aanbod van de jeugdhuizen te bewaken. 

    Het convenant werd opgemaakt na diepgaand overleg met het jeugdhuis, en aanvullend na feedback vanuit dienst Samenleving, Zorg- en Welzijnsloket, netwerkorgaan Huis van het Kind, politie, brandweer, directies middelbare scholen,...

    Doelstelling convenant:
    De doelstelling van dit convenant is het versterken van het jeugdhuiswerk in Londerzeel waarbij de focus wordt gelegd op een breed toegankelijke en inclusieve jeugdwerking met aandacht voor de veranderende demografie in Londerzeel en de verschillende sub- en jongerenculturen in de gemeenschap. Dit convenant beoogt een continue ontmoetingsplek voor jongeren te faciliteren met een aanbod gekoppeld aan de pijlers van het sociaal-cultureel werk, met name ontmoeting, educatie, maatschappelijke activering en samenwerking. Gemeente Londerzeel en de onderwijsinstellingen zijn hierbij samenwerkende partners.  Op jaarbasis realiseert het jeugdhuis een divers aanbod aan laagdrempelige activiteiten, workshops en evenementen en projecten, inspelend op de leefwereld van haar jonge doelgroep. Deze evenementen zijn open toegankelijk voor iedereen en hebben een sociale/maatschappelijke impact. Met deze activiteiten wordt een belangrijke doelstelling ingevuld om mee te werken aan cultuur- en muziekpromotie en het uitbouwen van verschillende kunstvormen. Het jeugdhuis past de jeugdhuismethodiek toe:

    • Jongeren centraal: Open jeugdwerk is wat werkt voor en door jonge mensen.
    • Open ontmoeting: Open jeugdwerk creëert kansen voor jongeren om elkaar te ontmoeten.
    • Groeien en leren: Open jeugdwerk is een plek waar je kan experimenteren, leren en groeien door te doen en te ervaren.
    • Collectief: Open jeugdwerk vertrekt vanuit groepen jongeren.
    • Democratiserend: Open jeugdwerk is een plek voor iedereen waar dialoog, democratische besluitvorming en participatie centraal staan.
    • Buurtgericht: Open jeugdwerk werkt aan open, solidaire en warme buurten.
    • Politiserend: Open jeugdwerk maakt jongeren betrokken en geeft hen een stem in het debat, zodat ze meer impact kunnen hebben op de samenleving.
    • Gelijkwaardig: Open jeugdwerk is toegankelijk, zet in op gelijkwaardigheid en ziet diversiteit als een sterkte.

    De bepaalde toekenningsvoorwaarden kunnen jaarlijks worden geëvalueerd en bijgestuurd. De opdracht beschreven in het convenant wijzigt niet, maar de wijze van hoe deze in te vullen kan jaarlijks evolueren.

    Het convenant en bijkomende financiële tegemoetkoming komt te vervallen wanneer er gemeentelijke infrastructuur voorzien wordt waarin het jeugdhuis gevestigd kan worden.

  • Het vernieuwde Jaarmarktcomité van Londerzeel Centrum wil het kermisprogramma van de Septemberkermis te Londerzeel centrum opwaarderen. Ze hebben hiertoe een vernieuwd kermisprogramma uitgewerkt. Het comité heeft het voorstel ingediend om de jaarmarktdag (tot op heden telkens op maandag volgend op de 4de zondag van september) te wijzigen naar de 4de zondag van september. Op maandag 27.11.2023 ging het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord om de jaarmarktdag voor Londerzeel Centrum te wijzigen naar de 4de zondag van september (vanaf 12 uur).

  • De gemeente heeft de ambitie om de inwoners te versterken met betrekking tot hun digitale vaardigheden en wenst parallel de drempels te verlagen. Om hierop effectief een beleid uit te werken tekende de gemeente in op de Vlaamse subsidieoproep ter implementatie van een e-inclusiebeleid en ontving hiervoor 39.435 euro. De acties binnen deze subsidieoproep dienen gefinaliseerd te zijn uiterlijk in december 2024. We gaan hiervoor samenwerken met Blenders vzw en met Avansa Brussel-Halle vzw i.f.v. de uitrol van het actieplan digitale inclusie.

  • Cultuur Noordrand vzw heeft een ontwerp-samenwerkingsovereenkomst tussen Cultuur Noordrand en de lokale UITPAS-partners opgemaakt. Omdat we de UITPAS regionaal uitrollen, is het belangrijk dat 1 samenwerkingsovereenkomst op het niveau van het intergemeentelijk samenwerkingsverband wordt afgesloten. Dit om te vermijden dat elke overeenkomst, individueel door 6 gemeenteraden moet bekrachtigd worden. Uiteraard moet elk lokaal bestuur zijn akkoord geven aan de inhoud ervan, waardoor dit dossier wordt geagendeerd op het college, GRC en Gemeenteraad.

    Lokale besturen kunnen aan het gemeenschappelijke samenwerkingsovereenkomst lokale annexen toevoegen, met regels en afspraken die enkel lokaal van toepassing zijn.