Terug
Gepubliceerd op 17/06/2024

Agenda  11 GRC Maatschappij

wo 19/06/2024 - 20:00 Zaal Van Roy
    • Aanpassing meerjarenplan 2020-2025

      Naar aanleiding van de budgetcontrole op 23 en 24 mei 2024, werden de budgetten voor 2024 e.v. aangepast in overeenstemming met gewijzigde beleidskeuzes en nieuwe budgettaire inzichten. Eveneens werd het resultaat van de jaarrekening 2023 verwerkt in het beschikbaar budgettair resultaat. Bijkomend werden ook budgetgegevens toegevoegd voor het reguliere beleid en de langlopende acties voor boekjaar 2027. In het verkiezingsjaar hebben besturen immers de mogelijkheid de beginkredieten voor 2025 vast te stellen vóór de installatie van de nieuwe raad. Aangezien de beginkredieten voor 2025 worden vastgesteld, dienen de schema's M2 (staat van het financieel evenwicht), T2 (ontvangsten en uitgaven volgens economische aard) en T4 (evolutie van de schuld) ramingen tot en met 2027 bevatten. Om financieel in evenwicht te zijn moet de geraamde autofinancieringsmarge voor 2025 minstens gelijk aan nul zijn en dient het geraamde beschikbaar budgettair resultaat groter dan of gelijk aan nul te zijn voor de jaren 2025, 2026 en 2027.

      Het voorliggende MJP voldoet aan beide voorwaarden.

      Er dient wel rekening te worden gehouden met het feit dat gemeenten en OCMW’s een geïntegreerd aangepast meerjarenplan hebben, maar met hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan.

      Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn moet eerst zijn eigen deel van het aangepaste meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het aangepaste meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor de aanpassing definitief is vastgesteld. De goedkeuring van de gemeenteraad is nodig omdat de gemeente de financiële gevolgen moet dragen van de keuzes die de raad voor maatschappelijk welzijn maakt. Die besluitvorming kan het best als volgt verlopen:

      • de raad voor maatschappelijk welzijn stelt eerst zijn deel van het aangepaste meerjarenplan vast;
      • de gemeenteraad stelt vervolgens zijn deel van het aangepaste meerjarenplan vast;
      • de gemeenteraad keurt ten slotte het deel goed dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld.

    • Subsidiereglement voor verenigingen met eigen infrastructuur ter compensatie van de hogere gemeentelijke opcentiemen op bepaalde delen van het kadastraal inkomen

      Op de gemeenteraad van januari 2022 werd een differentiatie ingevoerd inzake onroerende voorheffing. Doel van deze differentiatie was te voorzien in een alternatief voor de bedrijfsbelasting. Deze aanpassing zorgde ervoor dat ook erkende verenigingen geconfronteerd werden met hogere opcentiemen op de onroerende voorheffing op hun onroerende goederen. Verenigingen met een sociaal, cultureel of sportief doel behoren niet tot de beoogde doelgroep en worden vrijgesteld van deze aanpassing via dit reglement.

      Om in aanmerking te komen voor de subsidie, gelden volgende voorwaarden:

      • De aanvrager betreft een organisatie dewelke erkend werd als vereniging door de gemeente Londerzeel, in overeenstemming met het vigerende erkenningsreglement voor jeugd-, milieu-, sport-, en cultuurverenigingen;
      • De aanvrager dient eigenaar of vruchtgebruiker te zijn van een onroerend goed waarvan het kadastraal inkomen geheel of ten dele onder de volgende categorieën vallen:
        • De gebouwde en ongebouwde belastbare kadastrale inkomens nijverheid en materieel en outillage, meer bepaald de codes 3 (F,K,L,P), 4(F,K,L,P), 5(F,K,L,P) en 6(F,K,L,P).
    • Ontwerp van de parking en kruispunt ter hoogte van woonzorgcentrum Herfstvreugde

      Dit ontwerp vormt de basis voor de aanvraag van de omgevingsvergunning en de opmaak van het aanbestedingsdossier.

    • Gewijzigde wijze van gunnen voor de aanleg van een fietspad langsheen de spoorlijn Dendermonde-Mechelen (3e fase)

      Het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad keurden het ontwerpdossier voor de aanleg van een fietssnelweg F44 Boeksheide-Lemmeken goed respectievelijk tijdens de zittingen van 04.12.2023 en 23.01.2024.

      Door de ontwerper Infrabel werd een overheidsopdracht uitgeschreven met de plaatsingsprocedure zoals voorzien in het bestek, namelijk bij wijze van openbare procedure. Een aantal aannemers hebben de aanvraag tot deelneming geraadpleegd, maar er werd geen enkele offerte ingediend. 

      Ingevolge artikel 42 §1 1° c) van de wet op de overheidsopdrachten, mag de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking worden gebruikt indien geen of geen geschikte offerte werd ingediend ingevolge een openbare procedure, mits de oorspronkelijke voorwaarden van de opdracht niet wezenlijk worden gewijzigd.

      De wijze van gunnen zal in het bestek worden gewijzigd naar onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. De onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking is een plaatsingsprocedure die in één fase verloopt, waarbij zelf een aantal ondernemers worden geselecteerd en waarbij zij uitgenodigd worden om een offerte in te dienen.