De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraadscommissie Mens werden opgesteld door de secretaris van de gemeenteraadscommissie. Deze worden voor goedkeuring voorgelegd aan de leden van de gemeenteraadscommissie Mens.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
- ontwerpverslag van de zitting van 20 maart 2024
De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraadscommissie Mens zijn zowel in het motiverend als in het beschikkend gedeelte de volledige weergave van de zitting.
De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraadscommissie Mens zijn zowel in het motiverend als in het beschikkend gedeelte de volledige weergave van de zitting.
Naar aanleiding van het ontslag (door Pin vzw) van de heer A.M. vond een nieuwe aanwervingsprocedure plaats op 29 januari 2024 in opdracht van de gemeenten Meise en Londerzeel. Eén persoon werd weerhouden.
Het college van burgemeester en schepenen ging in zitting van 26 februari 2024 akkoord met de aanwerving van een toeleider voor Pin vzw op voorwaarde dat tegemoet wordt gekomen aan het beleid van het lokaal bestuur Londerzeel om een volkomen neutrale overheidsomgeving tot stand te brengen, waarbij voor alle personeelsleden die frequent rechtstreeks in contact komen met de burgers een verbod geldt om op het werk en tijdens dit rechtstreekse contact met burgers zichtbare tekens te dragen waaruit met name levensbeschouwelijke of religieuze overtuigingen blijken. De voorgestelde kandidate door vzw PIN voldeed hier niet aan.
Op 27 februari 2024 heeft de gemeente Londerzeel een aangetekend schrijven verstuurd naar de vzw Pin met betrekking tot het weigeren van de voorgestelde kandidate die door de vzw Pin werd geselecteerd omdat betrokkene niet akkoord ging om het niet uiterlijk vertoon van levensbeschouwelijke of religieuze overtuiging te respecteren. Bijkomend werd de vraag gesteld om een nieuwe aanwervingsprocedure op te starten.
Op 3 april 2024 ontving het gemeentebestuur van Londerzeel een schrijven van vzw Pin omtrent het dragen van religieuze symbolen door de toeleider in de diversiteit. Vzw Pin stelt in hun brief dat de vraag van het gemeentebestuur om de kandidate te weigeren te ad hoc is en niet gestoeld is op een gedegen beleid hieromtrent. Dit is vanzelfsprekend geen valabel antwoord en naast de kwestie. De beslissing van het gemeentebestuur om geen religieuze symbolen toe te laten is net gestoeld op een duurzaam en structureel neutraliteitsbeleid op de werkvloer. Echter, daar het duidelijk is dat de visie van vzw PIN niet verenigbaar is met een neutrale overheidsomgeving, is het wenselijk om de overeenkomst met vzw PIN stop te zetten en de mogelijkheden te bekijken om het onthaalbeleid in eigen regie verder vorm te geven.
Het lokaal bestuur van Meise nam op 29 april 2024 de beslissing om de samenwerkingsovereenkomst met vzw PIN stop te zetten in samenspraak met het lokaal bestuur van Londerzeel.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
Na overleg tussen de gemeenten Meise, Londerzeel en vzw Pin werd besloten om het arbeidscontract (via vzw Pin) van de (initiële) toeleider in de diversiteit niet te verlengen. Hierdoor heeft de vzw Pin een nieuwe selectieprocedure uitgeschreven voor het aanstellen van een nieuwe toeleider in de diversiteit. Na een eerste sollicitatieronde door vzw Pin werden er door hen vier kandidaten weerhouden. Een tweede sollicitatieronde vond plaats in het bijzijn van de administraties van de gemeenten Meise en Londerzeel. Er werd na deze ronde één kandidaat weerhouden door de vzw Pin (in overleg met de respectievelijke administraties). De weerhouden kandidate was echter drager van een hoofddoek om religieuze redenen.
De gemeente Londerzeel voert op een consequente wijze een algemeen niet-gedifferentieerd beleid om een volkomen neutrale overheidsomgeving tot stand te brengen. Er geldt een verbod voor alle personeelsleden die frequent en rechtstreeks in contact komen met de burgers om zichtbare tekens te dragen waaruit de levensbeschouwelijke of religieuze overtuigingen blijken. Het Europees hof van Justitie heeft nog bij arrest van 28 november 2023 geoordeeld dat zulk beleid, indien correct en consequent toegepast, wettig is.
Hoewel de medewerker niet tot het overheidspersoneel behoort, staat deze functie wel rechtstreeks in contact met de burger door middel van een loketfunctie en dus deel uitmakend van de lokale overheidsomgeving. Omwille van die reden kan het lokaal bestuur dan ook geen onderscheid maken inzake het verbod om op het werk tijdens rechtstreeks contact met de burgers zichtbare tekens te dragen van waaruit levensbeschouwelijke of religieuze overtuiging blijkt. Er is immers geen objectief element dat zulk onderscheid kan rechtvaardigen. De omstandigheid dat de toeleider geen personeelslid is van de gemeente, doet geen afbreuk aan het feit dat deze in uitvoering van de opdracht wel deel uitmaakt van de overheidsomgeving en een functie vervult die per definitie rechtstreeks contact met burgers impliceert. Het college van burgemeester en schepenen wenste aldus niet te discrimineren tussen overheidspersoneel en personeel in dienst door een externe werkgever.
In uitvoering hiervan is de huidige overeenkomst tussen vzw Pin en het lokaal bestuur aldus niet uitvoerbaar. Heden worden de vervolgstappen in dit kader verder bekeken. Hierdoor werd tot op heden nog geen nieuwe toeleider in de diversiteit aangesteld. De dienst Samenleving onderzoekt, in opdracht van het college van burgemeester en schepenen, op dit moment wat de mogelijkheden zijn voor het alsnog doorzetten van het eerder uitgeschreven onthaalbeleid van onze gemeente.
Gelet op het feit dat de vraag om de kandidate te weigeren niet verzoenbaar was voor de vzw Pin, dient de Gemeente Londerzeel over te gaan tot verbreking van het contract.
In artikel 5, paragraaf 3 werd hiervoor in het contract een clausule opgenomen:
§3. De samenwerkingsovereenkomst is voor de opdrachtgevers en de opdrachtnemer op ieder moment opzegbaar mits aangetekend schrijven met een opzegtermijn van drie maanden.
De gemeente Londerzeel beroept zich op deze clausule in het contract om de samenwerkingsovereenkomst met vzw Pin en gemeente Meise te verbreken.
Ook onze partner, gemeente Meise, heeft de vraag gesteld om de samenwerkingsovereenkomst met vzw Pin (en gemeente Londerzeel) te verbreken.
De noodzaak aan een gedragen en gedegen onthaalbeleid is de afgelopen jaren duidelijk geworden. Voor de analyse van de noden en behoeften verwijzen we naar de gemeenteraadsbeslissing van 29 maart 2023 met betrekking tot de goedkeuring van het gemeentelijk onthaalbeleid. De structurele beslissing om twee jaar geleden een onthaalbeleid uit te bouwen heeft dit bevestigd. Een gebalanceerd integratiebeleid, start met het warm onthalen van nieuwkomers en deze doelgroep in contact te brengen met de verschillende actoren in de gemeente. Dit teneinde de afstand tussen de bestaande bevolking en de nieuwkomers te balanceren. Mensen met een migratieachtergrond vinden via het onthaalbeleid en de toeleider in de diversiteit sneller de weg naar o.a. onderwijsinstellingen voor het volgen van Nederlandse lessen, culturele en sportverenigingen in Londerzeel, jeugdwerkverenigingen, scholen,...
Deze zaken in het achterhoofd houdende is het wenselijk om een halftijdse toeleider in de diversiteit aan te werven buiten kader voor onze organisatie voor een contract van bepaalde duur tot en met eind 2025 (gekoppeld aan de middelen van plan samenleving). Hierdoor kan het onthaalbeleid in zijn huidige vorm verder gezet worden binnen onze gemeente.
Er werd reeds een voorschot betaald aan vzw Pin voor een bedrag van 59.614 euro voor de te leveren prestaties in 2024. Er werden vooralsnog geen prestaties geleverd door de vzw pin. Er dient met andere woorden een creditnota opgemaakt door de vzw Pin ten voordele van de Gemeente Londerzeel voor een bedrag van 59.614 euro.
Van dit te ontvangen bedrag zal, gelet op de modaliteiten binnen Plan Samenleven, de helft overgeschreven worden op de rekening van de gemeente Meise.
Het aanwerven van een halftijdse C1 met 8 jaar anciënniteit bedraagt 26.391 euro (incl. vakantiegeld en eindejaarstoelage) op jaarbasis. De subsidies voor projectjaar 2 zijn voor dit bedrag nog beschikbaar. In het derde projectjaar (2025) zijn er eveneens subsidiegelden beschikbaar (78.000 euro). Deze gelden volstaan ruimschoots om ook in het tweede projectjaar (2025) een halftijdse toeleider in de diversiteit te bekostigen.
Schepen Els Van den Broeck leidt dit agendapunt in.
Raadslid Gerda Verhulst vraagt wat er misgelopen is met de vorige toeleider.
Schepen Van den Broeck zegt dat dit geen besloten zitting is en dat ze daar dan ook geen details over zal geven. Er waren aspecten die niet strookten met onze wensen en verwachtingen. Vandaar dat er een einde gekomen is aan die samenwerking. Hij heeft echter wel mensen toegeleid, zoals dat van hem verwacht werd, dus we hebben daar ook wel mooi werk van gezien. Het is dus een beetje dubbel.
Raadslid Sanne Eeckelers vraagt of we zicht hebben op de financiën. Een toeleider in eigen regie zal waarschijnlijk meer kosten dan wanneer we met vzw Pin en een ander lokaal bestuur in zee zouden gaan.
Els Van den Broeck zegt dat ze dat op dit moment aan het bekijken zijn. Het zou kunnen dat het nog positief uitdraait voor ons en dat we daar dus op een positieve manier in eigen regie zullen kunnen werken. Het nut heeft zich echt wel bewezen. We willen hier dus echt wel mee doorgaan.
Raadslid Ilias Moussaid merkt op dat de samenwerking wordt stopgezet, maar dat de vzw Pin wel een bepaalde expertise heeft, die niet iedereen heeft. Is er dan naar de toekomst toe nog een mogelijkheid om samen te werken, of is dit nu definitief?
Schepen Van den Broeck zegt dat dit zeker niet definitief is, maar dat op dit moment het water te diep is. Niets zegt echter dat de samenwerking in de toekomst niet opnieuw kan worden opgepikt. Dit komt gewoon door onze regels en onze regelgeving rond bepaalde dingen.
Het Centraal Kerkbestuur (CKB) is een orgaan dat is opgericht om de contacten tussen de lokale kerkfabrieken en de gemeentebesturen te onderhouden. Elk CKB bestaat uit een vertegenwoordiger van de bisschop (meestal de pastoor), vier vertegenwoordigers van de kerkfabrieken en één expert.
Het CKB fungeert als spreekbuis tussen de individuele kerkfabrieken en het gemeentebestuur. Het bundelt vragen en legt deze voor binnen de afgesproken krijtlijnen. De centrale besturen van de eredienst hebben vooral financiële taken.
Er werd een nota opgemaakt waarin afspraken werden opgenomen die door de vier kerkraden van Londerzeel zullen worden gerespecteerd. Zij werden geformuleerd in overeenkomst met de besluiten van het laatste overleg tussen het gemeentebestuur en het CKB.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en de latere wijzigingen
- decreet betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten van 7 mei 2004
- besluit Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 over het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de eredienst en bijhorende aanpassingen
- ministerieel besluit van 27 november 2006 inzake modellen boekhouding besturen van de eredienst
- omzendbrief BB 2013/01 van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst
De taken van het Centraal Kerkbestuur (CKB) zijn door de wetgever nauwkeurig omlijnd. Het is onder meer de taak van het CKB om een afsprakennota met het gemeentebestuur te maken waarin items worden opgenomen die gelden voor alle kerkfabrieken. Het formeel overleg tussen gemeente en CKB wordt minstens tweemaal per jaar georganiseerd.
Een andere opdracht van het CKB situeert zich op het vlak van het indienen van de financiële rapporten van de kerkfabrieken naar de gemeente toe. Het gaat om de jaarbudgetten en de meerjarenplannen, die gecoördineerd moeten worden ingediend, en waaruit moet blijken dat de geldelijke tussenkomst van de gemeente in de tekorten van de kerkfabrieken binnen de overeengekomen sommen blijft.
Schepen Veerle Pas leidt dit agendapunt in.
Er zijn geen verdere vragen.
Namens 10 GRC Mens,
Veerle BAUDET
secretaris GRC
Koen ZWETSLOOT
voorzitter GRC Mens