Terug
Gepubliceerd op 26/10/2023

Notulen  11 GRC Maatschappij

wo 20/09/2023 - 20:00 Zaal Van Roy
    • Goedkeuring van de notulen van de vorige zitting van de GRC Maatschappij van 14 juni 2023

      De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraadscommissie Maatschappij werden opgesteld door de secretaris van de gemeenteraadscommissie. Deze worden voor goedkeuring voorgelegd aan de leden van de gemeenteraadscommissie Maatschappij.

      Juridische grond

      - decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

      - ontwerpverslag van de zitting van 14 juni 2023

      Motivatie

      De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraadscommissie Maatschappij zijn zowel in het motiverend als in het beschikkend gedeelte de volledige weergave van de zitting.

      Bespreking

      Raadslid Bart Van Doren merkt op dat tijdens de vorige zitting van de gemeenteraadscommissie Maatschappij er bij de bespreking van de straatnamen een discussie was over het niet weerhouden van de straatnaam 'Frans Keymolenstraat'. Deze discussie is niet terug te vinden in de notulen. Behalve deze ontbrekende discussie zijn de notulen van de vorige zitting van de gemeenteraadscommissie Maatschappij zowel in het motiverend als in het beschikkend gedeelte de volledige weergave van de zitting.

    • Visienota zebrapaden en fietsgeleidingsmarkeringen

      Om aanvragen voor de aanleg van zebrapaden en fietsgeleidingsmarkeringen op een uniforme wijze te behandelen, werd er een intern beslissingskader uitgewerkt.

      Juridische grond

      - decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

      - koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg

      - beslissingskader

      Motivatie

      Beoordelingskader bij aanleg zebrapaden

      • Bij een snelheidsregime van max. 30 km/u geldt het algemene principe dat er geen zebrapaden worden aangelegd. 
        In een zone 30 worden in principe geen zebrapaden aangelegd, tenzij bijvoorbeeld in een schoolomgeving om de overstekende voetgangers te kanaliseren en te organiseren van en naar de school. Een voetganger is verplicht om een zebrapad op minder dan 20m afstand te gebruiken. Het zorgt voor een beperking op de bewegingsvrijheid van de voetganger en gaat in tegen de filosofie van de zone 30. In een zone 30 zorgt de inrichting en de snelheidsbeperking ervoor dat voetgangers overal op een veilige manier kunnen oversteken en niet beperkt worden tot de aanwezige zebrapaden. 

        Er zijn uitzonderingen voorzien in schoolomgevingen, langs ontsluitingswegen en op locaties waar de kanalisatie/organisatie van overstekende voetgangers wenselijk is (bv. treinstation). Deze uitzonderingen dienen aan een aantal voorwaarden te voldoen (opgenomen in bijlage). Bij ontsluitingswegen kan de verkeersdrukte de overstekende voetganger onderdrukken, terwijl in de filosofie van een zone 30 een trage gedeeltelijke hoffelijke ruimte wordt ingesteld. Bij ontsluitingswegen kan daarom onder bepaalde voorwaarden een uitzondering worden verkregen.
      • Bij een snelheidsregime van max. 50 km/u geldt het algemene principe dat er zebrapaden aangelegd kunnen worden.
        De locatie dient aan enkele voorwaarden te voldoen.
      • Bij een snelheidsregime van 70 km/u worden er in principe geen zebrapaden aangelegd.
        Door de hogere gereden snelheden kan een bestuurder niet (altijd) tijdig stoppen voor een overstekende voetganger. In een zone 70 zijn meestal ook minder voetgangers te verwachten (doorgaans geen voetpaden, wel fietspaden). Uitzonderingen zijn mogelijk (zie bijlage), maar dan dient er bekeken te worden of er extra infrastructurele maatregelen nodig zijn (bv. middeneiland, verkeerslichten).

      Beoordelingskader bij aanleg fietsgeleidingsmarkering

      • Bij een snelheidsregime van max. 30 km/u geldt het algemene principe dat er geen fietsgeleidingsmarkeringen worden aangelegd. 
        In een zone 30 zijn er in principe geen gescheiden fietspaden (uitzonderingen mogelijk voor oversteek van fietspad naar fietspad).

      • Bij een snelheidsregime van max. 50 km/u geldt het algemene principe dat er fietsgeleidingsmarkeringen kunnen aangelegd worden.
        De locatie dient aan enkele voorwaarden te voldoen (zie bijlage).

      • Bij een snelheidsregime van 70 km/u geldt het algemene principe dat er fietsgeleidingsmarkeringen kunnen aangelegd worden.
        In tegenstelling tot bij zebrapaden, geeft de fietsgeleidingsmarkering geen voorrang aan fietsers. Gescheiden fietsinfrastructuur is in principe aanwezig, waardoor fietsers duidelijk aanwezig zijn in het straatbeeld. De locatie dient aan enkele voorwaarden te voldoen (zie bijlage).
      Bespreking

      Schepen Dimitri Robbyns leidt dit agendapunt in.

      Raadslid Sanne Eeckelers vraagt wat het verschil is tussen deze visie en de algemene verkeerscode.

      Schepen Dimitri Robbyns antwoordt dat er niet veel verschillen zijn, maar dat er veel dingen gevraagd worden. Deze visienota maakt het makkelijker om deze vragen te beantwoorden.

      Sanne Eeckelers vraagt of er al veel uitzonderingen zijn.

      Dimitri Robbyns bevestigt dat er vanuit het verleden al wel wat uitzonderingen zijn, maar benadrukt dat de diensten hier nu veel makkelijker mee kunnen omgaan, dankzij deze visienota.

      Raadslid Bart Van Doren merkt op dat de bestaande wegmarkering van de fietsoversteekplaats ter hoogte van hotel Den Berg werd weggehaald en vraagt waarom dit gebeurde.

      Raadslid Tom Troch pikt hierop in en geeft mee dat fietsoversteekplaatsen volgens de regelgeving van de Vlaamse overheid nu met kleine blokjes worden aangeduid.

      Bart Van Doren vraagt zich af vanuit welke visie we uitgaan. Die van de automobilist, of van de zachte weggebruiker? Auto's worden er niet op attent gemaakt dat er een oversteekplaats is. Dit geeft voor de fietser dan weer een vals gevoel van veiligheid. Hij merkt op dat door bv. het wegvallen van het televisieprogramma 'Kijk Uit' er minder mogelijkheden zijn om bepaalde regelgeving mee te geven aan een breder publiek. Hij zou dan ook graag zien dat er meer wordt ingezet op het meegeven van regelgeving aan onze burgers.

      Tom Troch repliceert dat de fietsers nooit voorrang hebben en dat ook zij zich aan de regelgeving moeten houden. Verder is hij er wel voor te vinden om bepaalde situaties in Londerzeel 'Kijk Uit'-gewijs onder de aandacht te brengen, bv. het gebruiken van de richtingaanwijzer ter hoogte van de Standaard Boekhandel. Bovendien geeft hij aan dat de visie er tijdens de vorige legislatuur er ook al was, met dat verschil dat deze nu op papier staat. Hij is van mening dat de 'daar wel/niet'-discussies hiermee niet zullen worden opgelost. Discussies zullen er dan ook altijd zijn.

      Schepen Robbyns is zich hier wel degelijk van bewust en geeft aan dat die discussies heel moeilijk zijn. De visienota is vooral bedoeld om duidelijkheid te bieden aan de diensten en de inwoners.

      Raadslid Van Doren vraagt nog wat dit concreet betekent voor het zebrapad aan SK Londerzeel, dat in een zone 70 gelegen is.

      Dimitri Robbyns antwoordt dat het daar een zone 50 betreft en er dus geen enkel probleem is.

    • Unieke verantwoordingsnota van fietssnelweg F44 Gent-Mechelen voor het traject Boeksheide-Lemmeken

      Langsheen de fietssnelweg F44 Gent-Mechelen ontbreekt de schakel tussen Lemmeken en Boeksheide. 

      Voor de opmaak van een subsidiedossier bij de provincie Vlaams-Brabant dient er een unieke verantwoordingsnota te worden opgemaakt en goedgekeurd. Er dient in het dossier een gemeenteraadsbeslissing te worden toegevoegd met de goedkeuring van het definitieve ontwerpdossier.

      Juridische grond

      - decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

      - beslissing van het college van burgemeester en schepenen in zitting van 7 februari 2022 houdende akteneming van de stand van zaken inzake ontwikkeling van fietssnelwegen F27 en F44

      - beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 23 mei 2023 houdende de goedkeuring van de tracéwijziging van de fietssnelweg F44 Gent-Mechelen

      - unieke verantwoordingsnota, grondplan bestaande toestand, grondplan ontworpen toestand, verslag projectstuurgroep van 30 maart 2023

      Motivatie

      Langsheen de fietssnelweg F44 Gent-Mechelen ontbreekt de schakel tussen Lemmeken en Boeksheide (fase 3). Volgende delen van het traject werden reeds gerealiseerd, de F44 tussen Malderen en het station te Londerzeel (fase 1) en tussen het station van Londerzeel en de grens met Kapelle-op-den-Bos (fase 2) van dit project en in gebruik genomen.

      In het beleidsplan van de gemeente wordt ingezet op het bewaken en het beheersen van de verkeersleefbaarheid en de mobiliteit (actie 1.2.3 aanleggen fietsverbindingen). 
      Het aanleggen van de fietssnelweg biedt een veilige, kwalitatieve en functionele fietsverbinding. Deze infrastructurele verbetering kan een stimulans bieden om meer inwoners op de fiets te krijgen. Parallel loopt de Zwaluwstraat, welke geen fietsinfrastructuur heeft. De fietssnelweg kan als veilig alternatief ingezet worden voor de fietsers. 

      De Vlaamse en tevens ook de provinciale visie is een uitbreiding van het fietsnetwerk één van de prioriteiten. Om dit te stimuleren bestaan er subsidies voor de aanleg van fietssnelwegen.

      In bijlage: unieke verantwoordingsnota, grondplan bestaande toestand, grondplan ontworpen toestand.
      Het ontwerpplan voor het traject Boeksheide-Lemmeken omvat onder andere volgende elementen:

      • Boeksheide 1-23: voor een milde overgang van het fietspad naar gemengd verkeer van Boeksheide wordt het deel van Boeksheide, langsheen de spoorweg, ingericht als fietsstraat (tussen de overweg en Boeksheide 1);
      • tussen Boeksheide 1 en Molenheide (fietspad): ter hoogte van de aansluiting van het fietspad op zowel Molenheide als Boeksheide wordt een overrijdbaar middeneiland in het fietspad ingeplant om de overgang tussen fietspad en fietsstraat te accentueren. Dit middeneiland is bewust overrijdbaar gekozen omdat gemotoriseerde diensten van Infrabel gebruik moeten kunnen maken van het fietspad;
      • tussen Molenheide en Lemmeken: fietsstraat;
      • kruispunt Molenheide met fietssnelweg, Molenheide met Bouwdreef en Molenheide met Lemmeken: rode accentuering van het kruispunt en fietsers in de voorrang;
      • er wordt een ribbelstrook aangebracht ter hoogte van de fietsenstalling te Boeksheide 21-23 en te Boeksheide 1, om de fietsers te vertragen en te attenderen op de aanwezigheid van de stationsomgeving/fietsenstalling;
      • door de slechte zichtbaarheid aan de brug en om fietsers in de voorrang te kunnen zetten, loopt het traject via de Heidemolen/kruispunt Molenheide met Bouwdreef en niet via het baantje dat loodrecht uitkomt op de brug van Lemmeken.

      Zoals opgenomen in het besluit van burgemeester en schepenen van 31 juli 2023 blijft de verbinding genaamd 'Zuydeweg' (voetweg nr.34) behouden, maar wordt deze niet ingericht als fietssnelweg.

      Bespreking

      Schepen Dimitri Robbyns leidt dit agendapunt in aan de hand van Google Maps. Oorspronkelijk wilde men eenrichtingsverkeer toepassen, maar dat ligt moeilijk voor de bewoners. Het alternatief dat nu wordt voorgesteld, nl. een fietsstraat, is een consensus met de Provincie.

      Raadslid Eddy Vranckaert vraagt wat de voorziene timing is.

      Schepen Robbyns antwoordt dat de werken samen zouden worden gedaan met de werken van Infrabel en de rioleringswerken.

      Raadslid Sanne Eeckelers vraagt naar de voorstellen van de Provincie om het T-punt veiliger te maken.

      Schepen Greet Segers geeft aan dat dit T-punt zal blijven gebruikt worden. Daarom zal dit ook veiliger gemaakt worden.

      Sanne Eeckelers vraagt of deze consensus een invloed heeft op de kosten.

      Dimitri Robbyns zegt dat er niets zal wijzigen aan de kostprijs.

      Raadslid Bart Van Doren vraagt wat de materiaalkeuze zal zijn.

      Schepen Robbyns antwoordt dat men voor gekleurd asfalt zal gaan.

      Raadslid Tom Troch vindt het een goede zaak dat, voor wie dan toch de 'oude weg' zou blijven gebruiken, deze toch ook verbeterd wordt. Verder vraagt hij of deze redeneringen zullen worden doorgevoerd naar andere fietsstraten, bv. Sneppelaar?

      Dimitri Robbyns zegt dat dit zal worden aangepakt, samen met het afsluiten van de Moorhoek.

    • Rondvraag

      Bespreking

      Raadslid Tom Troch had graag een toelichting gekregen i.v.m. het bouwproject in Steenhuffel rond de site Sarens (Brownfield).

      Schepen Dimitri Robbyns antwoordt dat dit wel eens op een GRC kan toegelicht worden.

Namens 11 GRC Maatschappij,

Veerle BAUDET
Secretaris GRC

Mark VERBRUGGEN
Voorzitter GRC Maatschappij