De notulen van de vorige zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn werden opgesteld door de algemeen directeur. Deze worden voor goedkeuring voorgelegd aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn. Het zittingsverslag is in audiovorm online beschikbaar op volgende link: https://youtu.be/gRbvtQwm2CM?list=PL44LliSfjiFefJRSopssIrURVug_t760k&t=5002
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en de latere wijzigingen
- notulenverslag van de vorige zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn
- zittingsverslag in audiovisuele vorm van de raad voor maatschappelijk welzijn
De notulen van de vorige zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn zijn zowel in het motiverend als in het beschikkend gedeelte de volledige weergave van de zitting.
Enig artikel: De ontwerpnotulen van de vorige zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen en goedgekeurd.
Naar aanleiding van de afgelopen budgetcontroles (19, 21 en 22 september) werden budgetten voor 2023 wederom aangepast in functie van gewijzigde beleidskeuzes en nieuwe budgettaire inzichten. De gemeente en het OCMW hebben een geïntegreerd meerjarenplan, maar hebben eigen bevoegdheden voor de respectievelijke vaststelling ervan.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en de latere wijzigingen en meer bepaald art.41 lid 2 3° en art.249
- besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
- ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
- akteneming van het vast bureau in zitting van 2 oktober 2023 houdende aanpassing meerjarenplan 2020-2025 (2023/2)
De vaststelling van de aanpassing van het meerjarenplan is een toegewezen bevoegdheid van de gemeenteraad/OCMW-raad.
Het meerjarenplan moet beantwoorden aan bepaalde evenwichtsnormen:
In BBC 2020 worden deze beide normen aangevuld met twee indicatoren (geen normen) die verplicht moeten worden opgenomen in de beleidsrapporten:
Het geconsolideerde rapport gemeente/OCMW voldoet aan beide voorwaarden.
Zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad moeten eerst hun eigen deel van het aangepaste meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het aangepaste meerjarenplan dat de OCMW-raad heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor de aanpassing definitief is vastgesteld. De goedkeuring van de gemeenteraad is nodig omdat de gemeente de financiële gevolgen moet dragen van de keuzes die de OCMW-raad maakt.
Enig artikel: De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 (2023/2) voor het deel OCMW vast.
Levedale vzw zet zich al meer dan 45 jaar in voor het begeleiden van personen met een beperking. Ze bieden woon- en dagondersteuning aan op de sites in Wolvertem, Steenhuffel en Merchtem alsook de mogelijkheid tot kortverblijf en dagopvang. Een mobiel team zet zich in voor de individuele begeleiding van externe cliënten en organiseert vrijetijdsactiviteiten voor hen. Enkele maanden geleden kregen we het voorstel van Levedale vzw om een zitdag te organiseren binnen onze gemeente. Een begeleider van het mobiel team zal maandelijks (telkens tweede donderdag van de maand) een permanentie voorzien in het Administratief Centrum. Levedale vzw biedt hier handicap specifieke ondersteuning aan iedereen met (een vermoeden van) een beperking evenals aan hun zorgkring. M.a.w. iedereen die op één of andere manier in aanraking komt met personen met een beperking of hier vragen rond heeft kan op deze zitdagen terecht.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
- ontwerp samenwerkingsovereenkomst Levedale vzw
- goedkeuring ontwerp samenwerkingsovereenkomst door het vast bureau van 9 oktober 2023
Een samenwerking met Levedale vzw biedt tal van voordelen:
Geen rechtstreekse financiële impact.
Artikel 1: De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de samenwerkingsovereenkomst met Levedale vzw goed.
Artikel 2: Deze overeenkomst gaat in op 1 november 2023.
Om actief te kunnen participeren aan het maatschappelijk leven is mobiel zijn en de mogelijkheden hebben om zich actief te kunnen verplaatsen essentieel. Echter leren we uit de resultaten van het ouderenbehoeftenonderzoek dat 17% van mensen ouder dan 65 jaar, hulp nodig heeft bij verplaatsingen. Deze cijfers vertalen zich bij de ervaringen in het werkveld, waarbij we vooral binnen het Zorgloket heel wat signalen opvangen van inwoners die ondersteuning vragen bij hun persoonlijk vervoer. Veelal liggen medische of fysieke beperkingen aan de basis van mobiliteitsproblemen.
Het voorstel luidt om heden principieel te beslissen om een bruikleenovereenkomst aan te gaan voor een nieuw voertuig. In afwachting van het afronden van het sponsoringstraject door Special Ad wordt voorgesteld om het voertuig reeds te huren zodat de noden op vlak van mobiliteit van kwetsbare personen reeds ingevuld wordt.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
- ontwerp huurcontract met Special Ad
Mobiliteit is een basisrecht. Dit principe is algemeen aanvaard, helaas toont de dagdagelijkse praktijk dat de realiteit er anders uitziet. Om actief te kunnen participeren aan het maatschappelijk leven is mobiel zijn en de mogelijkheden hebben om zich actief te kunnen verplaatsen essentieel. Echter leren we uit de resultaten van het ouderenbehoeftenonderzoek dat 17% van mensen ouder dan 65 jaar, hulp nodig heeft bij verplaatsingen. Deze cijfers vertalen zich bij de ervaringen in het werkveld, waarbij we vooral binnen het Zorgloket heel wat signalen opvangen van inwoners die ondersteuning vragen bij hun persoonlijk vervoer. Veelal liggen medische of fysieke beperkingen aan de basis van mobiliteitsproblemen.
Om de mobiliteit van kwetsbare personen op ons grondgebied te verzekeren, heeft het lokaal bestuur een samenwerking met DAV (Dienst aangepast Vervoer). Echter, op basis van de terugkoppeling die we kregen in functie van het jaarverslag van die dienstverlening, blijkt dat deze dienst, zich wegens capaciteitsbeperkingen vooral toespitst op personen in een rolwagen. Vanzelfsprekend is de doelgroep met mobiliteitsbeperkingen veel ruimer.
Reeds in 2019 onderzocht het lokaal bestuur de mogelijkheden om in te tekenen in een systeem van gesponsorde mobiliteit. Binnen dit systeem bestaat de mogelijkheid om een wagen (bij voorkeur ook toegankelijk voor personen met een beperking) te huren/in bruikleen te nemen aan een lage gebruikskost. Concreet komt het er op neer dat in geval van een bruikleen, de wagen gesponsord wordt door lokale handelaars en het lokaal bestuur in deze enkel de verzekering en onderhoudskosten ten laste dient te nemen. Special Ad, verzorgt in dit verband de contacten en overeenkomsten met de handelaars.
Echter werd er in diezelfde periode, vooraleer het intern onderzoek bij de gemeente Londerzeel werd afgerond, een gelijkaardig traject gestart bij woonzorgcentrum De Gildentuin te Malderen. Het project werd toen on hold gezet binnen onze organisatie. Heden ontwikkelt zich echter een opportuniteit aangezien we de actie rond gesponsorde mobiliteit kunnen uitrollen gezien enige dienstverlening die er was in Londerzeel momenteel ophoudt te bestaan. Een kans om tegemoet te komen aan de mobiele uitdagingen van onze cliënten/inwoners.
Gelet op de opportuniteit dient het kader waarbinnen dit project wordt uitgerold intern nog worden afgestemd. Meer bepaald de frequentie, bestemmingen en effectieve doelgroep waarvoor de wagen kan worden gebruikt. De huur van dit voertuig in afwachting van een effectieve bruikleen, kan hier echter als pilootproject, de nodige kansen genereren.
Mogelijkheden waarvoor de wagen in eerste instantie alvast kan worden ingezet:
Afhankelijk van de vraag en het verloop van het project, kan de scope worden uitgebreid.
Met DAV werd dit gegeven tevens teruggekoppeld. Via een tewerkstelling artikel 60, uitbesteed door het OCMW van Londerzeel, zou DAV de administratieve opvolging van de ritten (dispatch) op zich nemen. Parallel kan er bijkomend een vrijwilligerswerking rond dit gegeven worden uitgewerkt. De administratieve, inhoudelijke en praktische details in deze dienen echter wel nog te worden uitgewerkt.
Binnen het meerjarenplan onder actie 1.2.8, Inzetten op de verbetering van de huidige mobiliteitsproblematiek, is heden op jaarbasis 12.500 euro voorzien. Voor 2023 bedraagt het restsaldo 2.000 euro. Budgettair is er aldus voldoende capaciteit om dit project van start te laten gaan.
De kosten komen neer op volgende raming:
In functie van huur:
Op basis van bovenstaande raming, wordt de kostprijs geschat op:
Voor 2024: 21.260 euro
Vanaf 2025 (vanaf wanneer sponsoring traject rond is): 5.000 euro per jaar.
Mits een budgetwijzing, waarbij we de resterende middelen van 2023 (2.000 euro) en de niet benodigde middelen in 2025 (7.500 euro) overdragen naar het jaar 2024, is er budgettair voldoende krediet aanwezig om de wagen in bruikleen (in 2024 in huur) te nemen.
Enig artikel: De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de huurovereenkomst met Special Ad in kader van gesponsorde mobiliteit, goed en keurt principieel het aangaan van een bruikleenovereenkomst goed.
Jaarlijks worden de personeelsnoden besproken met alle beleidscoördinatoren en de algemeen directeur. Het managementteam geeft nadien advies aan de raad voor maatschappelijk welzijn om het aangepast organogram goed te keuren.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en de latere wijzigingen
- beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 25 april 2023 houdende vaststelling van de rechtspositieregeling voor het gemeentepersoneel
- beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 28 maart 2023 houdende goedkeuring geïntegreerd organogram gemeente-OCMW + formatie gemeente
- bespreking en gunstig advies van het managementteam van 28 juni 2023
- beslissing van het vast bureau van 28 augustus 2023 houdende goedkeuring van het geïntegreerd organogram
- protocol HOC-BOC van 07 september 2023
- bespreking en toelichting op de gemeenteraadscommissie Mens van 20 september 2023
- aangepast organogram en het financieel kader met motivatie
In het meerjarenplan staat als actie opgenomen dat er een periodieke analyse en optimalisatie van personeelsnoden dient te gebeuren.
Zie financieel kader van de personeelsnoden. De financiële gevolgen zullen worden voorzien in een aanpassing van het meerjarenplan.
Enig artikel: De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het aangepast geïntegreerd organogram OCMW-gemeente goed.
Het DLB kent principieel de bevoegdheid tot het vaststellen van de voorwaarden van de opdracht en het vaststellen van de plaatsingsprocedure toe aan de gemeenteraad/OCMW-raad. Deze bevoegdheid kan gedelegeerd worden aan het college/vast bureau indien de opdracht past binnen het begrip 'dagelijks bestuur'. Voor een vlotte interne werking is delegatie aan het college van burgemeester en schepenen/vast bureau noodzakelijk. Het komt aan de gemeente/OCMW-raad toe te bepalen wat onder het begrip dagelijks bestuur moet worden verstaan.
Met raadsbeslissing van 24 september 2019 werd de definiëring van het begrip 'dagelijks bestuur' goedgekeurd. Een goede definiëring van het begrip dagelijks bestuur bij overheidsopdrachten moet het bestuur in staat stellen om soepel te werken, gelet op de frequentie van vergaderen van de raad en het college/vast bureau.
Een update of verdere verfijning van de definitie is wenselijk.
De grensbedragen van het opmaken van een bestek wordt als leidraad genomen. De verhoging van het bedrag moet samen met de invoering van het budgethouderschap een efficiëntere afhandeling van de dossiers mogelijk maken.
In tegenstelling tot het gemeentedecreet en het OCMW-decreet bevat het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) geen regels over het budgethouderschap, de daaraan verbonden bevoegdheden en de mogelijkheid tot delegatie ervan. Dat betekent dat elk bestuur, in het kader van zijn organisatiebeheersingssysteem zelf een regeling moet uitwerken op maat van het bestuur. Daarbij moet uiteraard rekening worden gehouden met de algemene bevoegdheids- en delegatiebepalingen van het DLB. Elementen die in die context moeten worden geregeld zijn bijvoorbeeld de bevoegdheden om budgetten te beheren, verbintenissen aan te gaan, te betalen facturen goed te keuren, uitgaande facturen op te maken, subsidies aan te vragen.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en de latere wijzigingen
- wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, zoals actueel toepasselijk
- decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.
- wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten, het laatst gewijzigd bij wet van 4 december 2013 tot wijziging van de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en tot bekrachtiging van de bepalingen inzake rechtsbescherming van twee koninklijke besluiten genomen met toepassing van artikel 80, derde tot vijfde lid, van de wet overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten van 15 juni 2006
- wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten
- besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn
- koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, het laatst gewijzigd bij koninklijk besluit van 7 februari 2014 tot wijziging van meerdere koninklijke besluiten tot uitvoering van de wet overheidsopdrachten en bepaalde werken, leveringen en diensten van 15 juni 2006 alsook van de wet van 13 augustus 2011 inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten op defensie- en veiligheidsgebied
- koninklijk besluit van 14 januari 2013 het laatst gewijzigd bij koninklijk besluit van 22 mei 2014 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken
- koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90 1°
- beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 24 september 2019 houdende goedkeuring definitie dagelijks bestuur
- advies van het managementteam van 27 september 2023
Voor een vlotte interne werking van de dagdagelijkse uitgaven bestaat de mogelijkheid om:
- bepaalde uitgaven van dagelijks bestuur te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen/vast bureau. Het college van burgemeester en schepenen/vast bureau kunnen daarna op hun beurt delegeren naar de algemeen directeur, die het op zijn beurt kan delegeren naar een personeelslid (budgethouder). Het komt weliswaar exclusief aan de gemeenteraad/OCMW-raad toe te bepalen wat onder het begrip dagelijks bestuur moet worden verstaan. Daarnaast dient de gemeenteraad/OCMW-raad te bepalen welke uitgaven niet onderworpen zijn aan een voorafgaand visum van de financieel directeur.
- het drempelbedrag van de onderhandelingsprocedure met aangenomen factuur werd binnen de wetgeving van de overheidsopdrachten verhoogd naar 30.000 euro excl. btw. Hierdoor kunnen overheidsopdrachten tot dit bedrag afgesloten worden met een factuur. Andere procedures zoals vaststellen van de voorwaarden en de wijze van gunning of documenten zoals bestek en meetstaat zijn niet langer vereist maar wel aangewezen vanaf 10.000 euro excl. btw. De raadpleging van 3 aanbieders wordt minimaal vooropgesteld vanaf een bedrag van 2.500 euro excl. btw. De mededinging moet blijven spelen.
Dit agendapunt wordt behandeld als A-punt.
Artikel 1: De raad voor maatschappelijk welzijn keurt met de aanpassing van de definitie van 'dagelijks bestuur conform de bijlage goed.
Artikel 2: De bijlage maakt integraal deel uit van deze beslissing.
Vzw Opdrachtencentrale is een jonge maar performante organisatie die streeft naar kwaliteit en toegevoegde waarde binnen de wereld van de overheidsopdrachten. Een lokaal bestuur kan, na toetreding, intekenen en afnemen van de lopende raamovereenkomsten. Het lidmaatschap is geheel gratis en er is geen enkele afnameverplichting van de opdrachten die in de markt worden geplaatst.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en de latere wijzigingen
- aanbod toetreding tot VZW Opdrachtencentrale
Door de toetreding tot de vzw Opdrachtencentrale kan het lokaal bestuur Londerzeel gebruik maken van de diensten die ze leveren op vlak van overheidsopdrachten.
Het lidmaatschap is geheel gratis en er is geen enkele verplichting om deel te nemen aan de opdrachten die door Opdrachtencentrale in de markt worden geplaatst.
Eén van de lopende raamovereenkomsten is 'postdiensten'. Gezien onze huidige overeenkomst met Bpost afloopt eind dit jaar is het noodzakelijk om een nieuwe partner te zoeken voor onze postdiensten.
De toetreding is gratis.
Enig artikel: De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de toetreding tot VZW Opdrachtencentrale, Stationsweg 55A te 9340 Lede, goed.
De Vlaamse Overheid heeft binnen de raamovereenkomst uitgeschreven voor het leveren van telecommunicatiediensten, opgedeeld in 4 percelen, de opdrachten gegund aan:
- voor perceel 1 (Vaste IP gebaseerde telefonie, datacommunicatie en marketingnummers) aan Telenet bv
- voor perceel 2 (Mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie voor professioneel gebruik en voor “Machine to Machine” (M2M) en “Internet of Things” (IoT) aan Orange Belgium NV,
- voor perceel 3 (Virtuele telefooncentrale (Cloud PBX)) gegund aan Telenet bv
- voor perceel 4 (Klassieke PSTN-lijnen) gegund aan Proximus NV
De Vlaamse Gemeenschap sloot per perceel met de gekozen dienstverlener een overeenkomst (de Uitvoeringsovereenkomst), waar vermeld wordt dat de Vlaamse Gemeenschap optreedt als aankoopcentrale ten aanzien van de bestellers uit het vooropgestelde klantenbereik. Wij kunnen als lokaal bestuur gebruik maken van deze raamovereenkomst.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en de latere wijzigingen
- wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen
- wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en latere wijzigingen
- koninklijk besluit van 18 april 2017 plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren en latere wijzigingen
- koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en latere wijzigingen
- publicatie van de raamovereenkomsten voor telecommunicatiediensten op 25 augustus 2022 in het Bulletin der Aanbestedingen en op 30 augustus 2022 in het Publicatieblad van de Europese Unie
- de contractuele documenten van de raamovereenkomsten voor telecommunicatiediensten
Het is aangewezen dat het OCMW gebruik maakt van deze door de aankoopcentrale aangeboden raamovereenkomst(en) om volgende redenen:
- de in deze raamovereenkomst(en) voorziene telecommunicatiediensten voldoen aan de behoeften;
- door gebruik te maken van deze raamovereenkomst moet er geen eigen plaatsingsprocedure gevoerd worden, wat een besparing aan tijd en geld betekent;
- de Vlaamse overheid beschikt over knowhow of technische expertise inzake telecommunicatiediensten;
- de keuze voor toetreding tot één of meerdere van de percelen is geheel vrij;
- afname van deze raamovereenkomst garandeert de continuïteit van de dienstverlening die reeds afgenomen werd via de uitdovende overheidsopdracht “Telecommunicatiediensten ten behoeve van de Vlaamse overheid, lokale en provinciale besturen“ (Bestek. Nr. 2017/HFB/OPMB/33326). Deze toetreding werd goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van 18 december 2018.
Voor vaste lijnen, mobiele telefonie, internetaansluitingen en bijhorende diensten worden de nodige budgetten voorzien in de meerjarenplanning.
Artikel 1: De raad voor maatschappelijk welzijn besluit toe te treden tot de volgende percelen van de raamovereenkomsten voor telecommunicatiediensten:
- Perceel 1: Vaste IP gebaseerde telefonie, datacommunicatie en marketingnummers;
- Perceel 2: Mobiele telefonie, mobiele datacommunicatie voor professioneel gebruik en voor “Machine to Machine” (M2M) en “Internet of Things” (IoT);
- Perceel 3: Virtuele telefooncentrale (Cloud PBX);
- Perceel 4: Klassieke PSTN-lijnen.
Artikel 2: De looptijd van het raamcontracten van de opdracht bedraagt 7 jaar.
De sociale dienst van het OCMW Londerzeel is actieve kernpartner in het GBO-verband voor de ELZ (Eerstelijnszone) regio Grimbergen. Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne kende de Vlaamse overheid middelen toe aan de Eerstelijnszones om de lokale besturen te ondersteunen door het opzetten van bovenlokale netwerken in het kader van de opvang & begeleiding van Oekraïense vluchtelingen. Het gaat om € 75.000 voor de ELZ regio Grimbergen.
Sinds kort is er een projectmedewerker via de Welzijnskoepel aangesteld om dit GBO te leiden vanaf september 2023 tot en met februari 2024.
Concrete acties op het terrein zijn onder andere:
● Organiseren van collectieve inschrijvingssessies VDAB;
● Organiseren van workshops in het kader van solliciteren;
● Overige noden op vlak van taal en werk.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
- organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 8 juli 1976, art. 1
- decreet Lokaal Sociaal Beleid van 9 februari 2018, art. 9, 10 en 11§1
- ontwerp-samenwerkingsovereenkomst
- beslissing van het vast bureau houdende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst GBO Oekraïne met Welzijnskoepel
In september 2023 verbleven er 72 (officieel ingeschreven) Oekraïners in Londerzeel. 55 van hen zijn tussen de 18 en 65 jaar oud en behoren dus tot de actieve bevolkingsgroep. De acties die zullen worden uitgerold door de coördinator van het GBO Oekraïne zijn dus op maat van deze bevolkingsgroep.
Het deelnemen aan een bovenlokaal netwerk is een meerwaarde in het kader van kennisdeling, uitwisseling good practices, maar ook in het kader van het opstellen van gezamenlijke acties.
Geen financiële gevolgen voor de lokale besturen.
Enig artikel: De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de samenwerkingsovereenkomst kernpartners Welzijnskoepel West-Brabant Oekraïne goed.
Namens de raad voor maatschappelijk welzijn
Namens 04 Raad voor Maatschappelijk Welzijn,
Henk VERTONGHEN
Algemeen directeur
Koen ZWETSLOOT
Voorzitter