Terug
Gepubliceerd op 26/10/2023

Notulen  11 GRC Maatschappij

wo 14/06/2023 - 20:00 Zaal Van Roy
    • Akteneming van de notulen van de vorige zitting van de GRC Maatschappij van 17 mei 2023

      De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraadscommissie Maatschappij werden opgesteld door de secretaris van de gemeenteraadscommissie. Deze worden voor akteneming voorgelegd aan de leden van de gemeenteraadscommissie Maatschappij.

      Juridische grond

      - decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

      - ontwerpverslag van de zitting van 17 mei 2023

      Motivatie

      De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraadscommissie Maatschappij zijn zowel in het motiverend als in het beschikkend gedeelte de volledige weergave van de zitting.

      Bespreking

      De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraadscommissie Maatschappij zijn zowel in het motiverend als in het beschikkend gedeelte de volledige weergave van de zitting.

    • Akteneming aanpassing meerjarenplan 2020-2025

      Naar aanleiding van de opmaak van de jaarrekening 2022 dient het resultaat verwerkt te worden in de MJP 2022-2025. Naar aanleiding van de eerste budgetcontrole (25 mei) worden budgetten voor 2023 en volgende aangepast in overeenstemming met gewijzigde beleidskeuzes en nieuwe budgettaire inzichten. Er dient wel rekening te worden gehouden met het feit dat gemeenten en OCMW’s een geïntegreerd aangepast meerjarenplan hebben, maar met hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan.

      Zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad moet eerst zijn eigen deel van het aangepaste meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het aangepaste meerjarenplan dat de OCMW-raad heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor de aanpassing definitief is vastgesteld. De goedkeuring van de gemeenteraad is nodig omdat de gemeente de financiële gevolgen moet dragen van de keuzes die de OCMW-raad maakt. Die besluitvorming kan het best als volgt verlopen:

      • de OCMW-raad stelt eerst zijn deel van het aangepaste meerjarenplan vast;
      • de gemeenteraad stelt vervolgens zijn deel van het aangepaste meerjarenplan vast;
      • de gemeenteraad keurt ten slotte het deel goed dat de OCMW-raad heeft vastgesteld.

      Juridische grond

      - decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen en meer bepaald art.41 lid 2 3° en art.249

      - besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen

      - ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen

      Motivatie

      De vaststelling van de aanpassing van het meerjarenplan behoort tot de voorbehouden bevoegdheden van de gemeenteraad/OCMW-raad.

      Bespreking

      Christel Van Hoeymissen licht het agendapunt toe.

      Tom Troch vraagt of de 260.000 euro extra voor Sportoase voor de 3 jaar is.

      Christel Van Hoeymissen reageert dat dit per jaar is.

      Kim Fertinel vraagt zich af over welk percentage dit dan gaat. Hebben we zicht op de evolutie van de indexen?

      De financieel directeur legt uit dat dit een index is, bepaald eind december, die gekoppeld is aan energieprijzen en de gezondheidsindex, die dus niet gekend waren bij de opmaak van het meerjarenplan dat goedgekeurd werd in december. De index stabiliseert wel, maar ze pinnen dit vast op december toen de index wel nog hoger lag. Dezelfde raming die we nu gekregen hebben, is doorgetrokken van 2024 en 2025. Het heeft niet veel zin om er van uit te gaan dat dit maar voor 1 jaar gaat zijn en dat het volgend jaar zal opgelost zijn, we moeten daar realistisch in zijn.

      Kim Fertinel heeft ondertussen berekend dat dit om een indexaanpassing van 20% zou gaan.

      Kim Fertinel merkt verder op dat de vennotenbijdrage aan Incovo 80.000 euro hoger ligt dan voorzien. Kan je misschien even uitleggen waar dit vandaan komt? Misschien is dit geen wijziging en is dit al van vorige jaar.

      Christel Van Hoeymissen merkt op dat dit geen wijziging was en initieel in het meerjarenplan zat.

      Bart Van Doren vraagt of het mogelijk is om een detail van de toelichting te krijgen. Hij bedankt ook nog de financieel directeur voor de deskundige uitleg.

    • Voorlopige aanvaarding van straatnamen: Groenlingstraat, Egmontpark en Olijfjestraat

      Naar aanleiding van 3 bouwprojecten hebben we 3 nieuwe straatnamen nodig.

      Verkaveling Toekomststraat, het binnengebied Egmont, project Argo (Providentia).

      Naar analogie van de bevraging in 2020 werd beroep gedaan op de Adviseurs om hun mening te geven over de verschillende voorstellen. Hiernaast werd via een forms-formulier ook de bredere bevolking bevraagd. 

      Voor de 3 projecten werden er telkens 3 straatnamen voorgesteld. Voor de Toekomststraat had Groenlingstraat de meeste stemmen gekregen. Voor het binnengebied van de Egmonsite kreeg Egmontpark de meeste stemmen en voor de Argo-site werd dit Olijfjestraat.

      Het college van burgemeester en schepenen keurde de voorgestelde straatnamen goed op 5 juni 2023.

      Juridische grond

      - decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

      - decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij decreet van 29 november 2002,

      - koninklijk besluit van 10 februari 1978 houdende aanstelling en werking van de centrale commissie en de provinciale commissie van advies voor plaatsnaamgeving

      - decreet van 8 mei 2009 betreffende het Centraal Referentieadressenbestand (CRAB)

      - omzendbrieven van 23 februari 2018 en 4 november 2020 van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, Algemene Directie Instellingen en Bevolking, betreffende Best-Address – Richtlijnen en aanbevelingen voor het vaststellen en toekennen van een adres en huisnummer

      - richtlijnen VVSG Straatnaamgeving en huisnummering van 10 januari 2018

      - resultaat van de enquête via De Adviseurs en de open online bevraging naar de burgers

      Motivatie

      De gemeente is bevoegd voor het toekennen van straatnamen. De schrijfwijze van straatnamen moet overeenkomstig de richtlijn kort en duidelijk zijn. Voor de nieuwe straatnamen werd informeel advies gevraagd aan Adviseurs en de brede bevolking. Op advies van de Adviseurs en de brede bevolking en rekening houdend met de richtlijn worden volgende straatnamen voorgesteld: Groenlingstraat (ter vervanging van de Toekomststraat), Egmontpark (voor het binnengebied van de Egmontsite) en Olijfjestraat (voor de Argosite). Na voorlopige aanvaarding door de gemeenteraad wordt er nog een openbaar onderzoek georganiseerd overeenkomstig de procedure.

      Bespreking

      Tom Troch vraagt zich af van waar 'Groenlingstraat' komt.

      Bart Van Doren haalt ook aan dat er niet direct andere straatnamen met namen van vogels in de buurt zijn, die liggen aan de andere kant van de wijk. Deze kant zijn meer straatnamen die iets met de geschiedenis van Londerzeel te maken hebben.

      Conny Moons haalt aan dat de resultaten blijken uit het rapport en dat die dan ook gevolgd zijn.

      Veerle Pas pikt hierop in dat de 44% stemmen voor Groenlingstraat een meerderheid is. Het past ook wel in het grotere geheel met de andere straatnamen met vogels in de wijk.

      Bart Van Doren vraagt hoe de bevolking is aangesproken om te stemmen.

      Greet Seghers meldt dat dit op sociale media heeft gestaan.

      Conny Moons merkt op dat er geen groot verschil is tussen Groenlingstraat (44%) en Stappeslaan (38%). Stappeslaan kan dan ook eventueel wel voorgesteld worden.

    • Bijkomend agendapunt door Conny Moons houdende ontvangen verzoeken tot nietigverklaring RUP woonlagen

      De gemeente heeft 2 verzoeken tot nietigverklaring van het RUP woonlagen ontvangen.

      Motivatie

      In de verkoopovereenkomst met de projectontwikkelaar Diff werd een opschortende voorwaarde opgenomen ter bescherming van de belangen van de ontwikkelaar, waarbij wordt verwezen naar de omstandigheid dat tegen het betrokken RUP een procedure tot nietigverklaring zou worden ingesteld. Dit scenario heeft zich ondertussen voorgedaan: er zijn momenteel twee procedures hangende voor de Raad van State. Via een e-mailbericht van 3 mei 2023 maakt de ontwikkelaar (NUSTECOM) kenbaar dat hij afstand doet van de opschortende voorwaarde zoals vervat in artikel 4.3. van de overeenkomst.

      Bespreking

      Conny Moons licht het agendapunt toe.

      Bart Van Doren vraagt wat de argumenten en de inhoud van deze klachten zijn.

      De burgemeester meldt dat het gaat om een verzoek van een horecazaak en een verzoek waarbij het ons niet duidelijk is waarom. Die persoon woont niet in de omgeving, het persoonlijk belang ontbreekt. De procedure loopt nu en kan gemakkelijk 1,5 tot 2 jaar duren.

      Raadslid Van Doren vraagt nog of ze die verzoekschriften ook kunnen zien.

      Conny Moons laat weten dat dit niet zo maar mag vrijgegeven worden.

      Tom Troch antwoordt dat het misschien niet verspreid kan worden, maar wel ter plaatse ingekeken.

      Conny Moons reageert dat het zeker niet via e-mail mag doorgestuurd worden.

Namens 11 GRC Maatschappij,

Heidi VERCAMMEN
Secretaris GRC

Mark VERBRUGGEN
Voorzitter GRC Maatschappij