De notulen van de vorige zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn werden opgesteld door de algemeen directeur. Deze worden voor goedkeuring voorgelegd aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn. Het zittingsverslag is in audiovorm online beschikbaar op volgende link: https://youtu.be/Bggh7pC7pIA?t=4489
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en de latere wijzigingen
- notulenverslag van de vorige zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn
- zittingsverslag in audiovisuele vorm van de raad voor maatschappelijk welzijn
De notulen van de vorige zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn zijn zowel in het motiverend als in het beschikkend gedeelte de volledige weergave van de zitting.
Enig artikel: De ontwerpnotulen van de vorige zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen en goedgekeurd.
Naar aanleiding van het afgelopen begrotingsconclaaf (17 oktober en 7 november) werden budgetten voor 2023 tot 2025 aangepast in overeenstemming met gewijzigde beleidskeuzes en nieuwe budgettaire inzichten. Ook werden budgetgegevens toegevoegd voor het reguliere beleid en de langlopende acties voor boekjaar 2026. Een meerjarenplanning dient telkens over minstens 3 jaar te rapporteren (2024-2025-2026).
Conform artikel 257§1 lid 4 van het decreet lokaal bestuur blijft de periode van het meerjarenplan 2020-2025, maar de financiële nota moet de financiële consequenties voor ten minste drie toekomstige boekjaren beschrijven (= schema's M2, T2 en T4). Het financieel evenwicht wordt echter bekeken op 2025! 2026 mag aldus een negatieve autofinancieringsmarge vertonen. Het beschikbaar budgettair resultaat in 2026 moet wel groter dan of gelijk aan nul zijn. Het voorliggende MJP voldoet aan beide voorwaarden.
Er dient wel rekening te worden gehouden met het feit dat gemeenten en OCMW’s een geïntegreerd aangepast meerjarenplan hebben, maar met hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan.
Zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad moet eerst zijn eigen deel van het aangepaste meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het aangepaste meerjarenplan dat de OCMW-raad heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor de aanpassing definitief is vastgesteld. De goedkeuring van de gemeenteraad is nodig omdat de gemeente de financiële gevolgen moet dragen van de keuzes die de OCMW-raad maakt. Die besluitvorming kan het best als volgt verlopen:
• de OCMW-raad stelt eerst zijn deel van het aangepaste meerjarenplan vast;
• de gemeenteraad stelt vervolgens zijn deel van het aangepaste meerjarenplan vast;
• de gemeenteraad keurt ten slotte het deel goed dat de OCMW-raad heeft vastgesteld.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en de latere wijzigingen en meer bepaald art.41 lid 2 3° en art.249
- besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
- ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
- akteneming van het vast bureau in zitting van 2 oktober 2023 houdende aanpassing meerjarenplan 2020-2025 (2023/2)
De vaststelling van de aanpassing van het meerjarenplan is een toegewezen bevoegdheid van de gemeenteraad/OCMW-raad.
Zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad moeten eerst hun eigen deel van het aangepaste meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het aangepaste meerjarenplan dat de OCMW-raad heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor de aanpassing definitief is vastgesteld. De goedkeuring van de gemeenteraad is nodig omdat de gemeente de financiële gevolgen moet dragen van de keuzes die de OCMW-raad maakt.
Enig artikel: De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de aanpassing meerjarenplan 2020-2025 (2023/3) voor het deel OCMW vast.
Als lokaal bestuur proberen wij altijd de beste prijs-kwaliteitsverhouding na te streven in onze aankoopdossiers. Sommige dossiers zijn echter complex in opmaak of vergelijking, in andere dossiers kunnen wij als klein lokaal bestuur onvoldoende genieten van schaalvoordelen. Daarom is het nuttig om toe te treden tot raamovereenkomsten.
Om gebruik te kunnen maken van het aanbod van de CREAT Aankoopcentrale (raamovereenkomsten), moet worden toegetreden tot TMVS (Tussengemeentelijke Maatschappij Voor Services). TMVS is een dienstverlenende intergemeentelijke vereniging die werd opgericht in 2017. De dienstverlening kan enkel aangeboden worden aan deelnemers van TMVS.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
- het aanbod van TMVS dv, een dienstverlenende intergemeentelijke vereniging, opgericht op 22 december 2017.
- de gecoördineerde tekst van de statuten van Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (TMVS) zoals goedgekeurd op het Buitengewoon Algemene Vergadering van 10 december 2019
Het bestuur kan door toetreding tot TMVS dv gebruik maken van de schaalvoordelen zowel inzake kostprijs als kwaliteit van de dienstverleners.
Het OCMW kan nl. beroep doen op de ervaring inzake aankoopprocessen en de selectie van aannemers, dienstverleners en leveranciers. Deze expertise wordt ter beschikking gesteld van lokale overheden en andere organisaties die gebonden zijn aan de wetgeving op overheidsopdrachten. Het resultaat is een ruim aanbod aan producten en diensten waar onze klanten flexibel op kunnen afroepen.
De voordelen:
TMVS heeft diverse formele organen waarin de deelnemers worden vertegenwoordigd, nl. de Algemene Vergadering. Dit orgaan is een regelmatig samengestelde algemene vergadering welke de algeheelheid van de deelnemers vertegenwoordigt. De jaarvergadering wordt samengeroepen door de Raad van Bestuur en wordt telkens gehouden op de derde dinsdag van juni.
De gecoördineerde statuten van TMVS en het toetredingsdossier ‘TMVS-CREAT’ worden in bijlage toegevoegd.
De deelname aan TMVS concretiseert zich middels een kapitaalsinbreng, waarvoor er aandelen in de plaats worden toegekend:
Artikel 1: De raad voor maatschappelijk welzijn keurt met ingang van 1 januari 2024 de toetreding tot de dienstverlenende vereniging TMVS goed, volgens de modaliteiten vastgelegd in de statuten van TMVS en volgens het toetredingsdossier dat als bijlage aan onderhavig besluit wordt toegevoegd.
Artikel 2: Het OCMW koopt 5 aandelen ten bedrage van € 1.000/aandeel.
Artikel 3: Onderhavige beslissing zal, na goedkeuring door de raad voor maatschappelijk welzijn, meegedeeld worden aan TMVS dv.
Besturen die onderhevig zijn aan de wetgeving op overheidsopdrachten worden steeds geconfronteerd met complexere technisch- administratieve vraagstukken en er worden steeds meer en meer eisen gesteld op vlak van vakspecifieke kennis. Een samenwerking op het vlak van overheidsopdrachten en/of aanbieden van facilitaire diensten kan daarom positieve schaaleffecten en synergieën genereren.
OCMW Londerzeel wenst daarom toe te treden tot de CREAT Aankoopcentrale van TMVS dv. Om gebruik te kunnen maken van het aanbod van de CREAT Aankoopcentrale, moet worden toegetreden tot TMVS (Tussengemeentelijke Maatschappij Voor Services) overeenkomstig de modaliteiten bepaald in de statuten en het toetredingsdossier, welke in een afzonderlijk besluit voorgelegd is aan de gemeenteraad in zitting van heden.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
- wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016 en alle latere wijzigingen en de uitvoeringsbesluiten (specifieke bepalingen i.v.m. aankoopcentrales: art. 2, 6°- 8° en 47 Wet overheidsopdrachten).
- het aanbod van TMVS dv, een dienstverlenende intergemeentelijke vereniging, opgericht op 22 december 2017.
- gecoördineerde tekst van de statuten van Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (TMVS) zoals goedgekeurd op het Buitengewoon Algemene Vergadering van 10 december 2019
Een aankoopcentrale is een aanbestedende overheid die gecentraliseerde aankoopactiviteiten en eventueel aanvullende aankoopactiviteiten verricht. De aanbestedende overheid die beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren.
Het OCMW dient in eerste instantie toe te treden tot de dienstverlenende vereniging TMVS (Tussengemeentelijke Maatschappij Voor Services) om gebruik te kunnen maken van het aanbod van de CREAT Aankoopcentrale i.k.v. overheidsopdrachten. De toetreding tot de dienstverlenende vereniging TMVS, overeenkomstig de modaliteiten bepaald in de statuten en het toetredingsdossier, werd in een afzonderlijk besluit voorgelegd aan de gemeenteraad in zitting van heden.
CREAT Aankoopcentrale biedt expertise rond aankoop en wetgeving op de overheidsopdrachten aan, gebundeld met interessante aankoopvolumes, zodanig dat publieke actoren kunnen focussen op de eigen complexe technisch-administratieve en maatschappelijke opdrachten. Aan de toetreding tot de CREAT Aankoopcentrale zijn er ook een aantal financiële voordelen verbonden die niet onderschat mogen worden: zo kunnen schaal- en volume-effecten worden gecreëerd, die de kosten op grote schaal kunnen reduceren. Men zal tevens gebruik kunnen maken van gebundelde interne en externe kennis en knowhow.
Het aanbod omvat zowel standaardleveringen, -diensten en -werken, maar ook maatwerk, en dit op vlak van verschillende domeinen zoals: logistiek, projectorganisatie, aankoop, facility services, HRM, ICT, … Maatwerk impliceert o.a. het begeleiden van een plaatsingsprocedure voor specifieke goederen, diensten of werken volgens de eigen wensen van de klant en kan worden uitgebreid tot een integrale begeleiding van het project.
De gecoördineerde statuten van TMVS en het toetredingsdossier ‘TMVS-CREAT’ worden in bijlage toegevoegd.
Niet van toepassing.
Artikel 1: De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om toe te treden tot de CREAT Aankoopcentrale, overeenkomstig het toetredingsdossier dat als bijlage aan onderhavig besluit wordt toegevoegd.
Artikel 2: Onderhavige beslissing zal aan CREAT worden meegedeeld.
In 2020 ging het lokaal bestuur een samenwerkingsovereenkomst aan met Give A Day voor de uitrol van een digitale vrijwilligers- en burenmatcher. De praktijk toont aan dat het matchen van mensen voor burenhulp via een digitaal systeem niet werkt. Een aanpassing van de overeenkomst is vereist.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
- ontwerp van aangepaste samenwerkingsovereenkomst
De digitale burenmatcher heeft als doel vraag en aanbod aan elkaar te matchen voor burenhulp. Denk hierbij aan praktische hulp (boodschappen doen, vuilnis buiten zetten,...) gezelschapsvragen (samen koffie drinken, samen wandelen, samen naar theater gaan,...) of buurtprojecten (samen een buurtactiviteit organiseren).
Inwoners kunnen zich registreren en hun hulp aanbieden en/of hulp vragen.
De praktijk toont aan dat het matchen van mensen voor burenhulp via een digitaal systeem niet werkt. Er werden de afgelopen jaren wel matches gemaakt voor 'het kleine helpen' maar steeds met tussenkomst van een maatschappelijk werker van het Zorgloket.
Deze tussenkomst is zowel nodig aan de kant van de hulpvragen als het hulpaanbod.
Enerzijds voor het capteren van hulpvragen want er bestaat nog heel wat verlegenheid als het aankomt op het vragen van hulp. Een online platform biedt bovendien ook niet het nodige vertrouwen voor mensen om hier een vraag te stellen. De enige vragen die bijgevolg via het platform gesteld werden, werden aangemaakt via een maatschappelijk werker van het Zorgloket.
Anderzijds is tussenkomst van een maatschappelijk werker ook nodig voor het maken van de verbinding met een behulpzame buur. Er zijn heel wat mensen die zich via het platform registreerden als burenhelper maar wanneer per e-mail een hulpvraag wordt uitgestuurd dan komt er doorgaans geen reactie. Pas wanneer een maatschappelijk werker persoonlijk contact opneemt lukt het (meestal) om een helper te vinden.
Conclusie is dus dat de automatische matching die het systeem wil bereiken niet werkt. Bovendien staat de module binnen Give a Day in haar kinderschoenen en is de ondersteuning vanuit de leverancier binnen deze module, in tegenstelling tot de vrijwilligersmodule, quasi onbestaande. Noch zijn er goede praktijken bekend van andere besturen waarbij de "burenmatcher" een meerwaarde creëert bij het opzetten van zorgzame buurten.
Daarom stelt het Zorgloket voor om de samenwerking met Give A Day stop te zetten en een alternatief uit te werken in 2024.
De uitbouw van Zorgzame buurten en het organiseren van burenhulp blijft dus wel op de agenda van het Zorgloket staan.
Gelet op het gebrek aan succes van deze actie, zijn er naast de stopzetting weinig of geen acties te ondernemen in deze aangezien er nauwelijks gebruikers binnen de burenmatcher staan geregistreerd.
Deze actie is ingebed in het meerjarenplan onder actie 5.5.9: Onderzoeken en implementeren van een digitaal buurtplatform waar buurtbewoners kunnen kennismaken en communiceren met en hulp vragen aan andere buurtbewoners. De jaarlijkse kostprijs (burenmatcher en vrijwilligersplatform) bedraagt heden 6.050 euro op jaarbasis (inclusief btw). Mits opzeggen van de module van de burenmatcher, wordt de jaarlijkse kost gereduceerd naar 4.747 euro per jaar volgens het aangepaste ontwerp van samenwerkingsovereenkomst in bijlage.
Artikel 1: De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de aanpassing van de samenwerking met Give A Day waarbij de afname van de "burenmatcher" wordt geschrapt.
Agentschap Binnenlands Bestuur heeft een antwoord en een bijkomende brief gestuurd op de klacht van een raadslid inzake een klacht van een raadslid inzake de stemming van een agendapunt op de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 september 2023.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2022 en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 333
- schrijven Agentschap Binnenlands Bestuur van 11 december 2023
- schrijven Agentschap Binnenlands Bestuur van 11 december 2023 aan klager
- bijkomend schrijven van Agentschap Binnenlands Bestuur van 14 december 2023
Op vraag van de gouverneur dient dit ter kennis gebracht op de eerstvolgende raad voor maatschappelijk welzijn.
Enig artikel: De raad voor maatschappelijk welzijn neemt akte van het Agentschap Binnenlands Bestuur van 11 december 2023 houdende antwoord en bijkomend antwoord op een klacht van een raadslid inzake de stemming van een agendapunt op de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 september 2023.
Namens de raad voor maatschappelijk welzijn
Namens 04 Raad voor Maatschappelijk Welzijn,
Henk VERTONGHEN
algemeen directeur
Koen ZWETSLOOT
voorzitter