De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraadscommissie Mens werden opgesteld door de secretaris van de gemeenteraadscommissie. Deze worden voor goedkeuring voorgelegd aan de leden van de gemeenteraadscommissie Mens.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
- ontwerpverslag van de zitting van 18 september 2024
De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraadscommissie Mens zijn zowel in het motiverend als in het beschikkend gedeelte de volledige weergave van de zitting.
De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraadscommissie Mens zijn zowel in het motiverend als in het beschikkend gedeelte de volledige weergave van de zitting.
Op de gemeenteraad van 24 september 2024 werd de opdracht gegeven aan de gemeentelijke diensten om de mogelijkheden te onderzoeken om de markt te herplaatsen op de vroegere locatie.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
- leidraad ambulante handel voor lokale besturen
Regelgeving inzake opzegtermijnen
Als de gemeente een of meerdere standplaatsen definitief wil opheffen, moet ze rekening houden met de termijn van de vooropzeg. Die termijn wordt bepaald in het gemeentelijk reglement. Daarbij moet de gemeente wel rekening houden met de minimumtermijnen voorzien in de wetgeving. Vanaf 1 april 2024 maakt de wetgeving een onderscheid tussen drie situaties:
De minimumtermijn van de vooropzeg die in elk van de drie gevallen aan de houders van een standplaats die hun huidige standplaats definitief verliezen, moet worden gegeven, is terug te vinden in onderstaand overzicht. Die termijn moet minimaal in het gemeentelijk reglement worden voorzien. Het gemeentelijk reglement kan er ook voor opteren een langere termijn te voorzien.
In het tweede geval, namelijk de situatie van een definitieve verhuis, verliest de houder van een standplaats definitief zijn huidige standplaats, maar krijgt hij wel het aanbod van een standplaats op de nieuwe locatie. Hij kan, als hij dat wenst, dus verhuizen naar een nieuwe standplaats met abonnement. Vanaf 1 april 2024 geldt hier een minimumtermijn van 6 maanden.
Het gemeentelijk reglement ambulante handel van gemeente Londerzeel bepaalt de vooropzeg vanuit de gemeente als volgt (art. 10): Wanneer een deel van de markt of alle standplaatsen definitief worden opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement van ten minste 6 maanden. Deze personen krijgen voorrang bij het toekennen van een vacante standplaats per abonnement.
Tijdens de GR werd volgende punt beslist: 'de parking achter het AC en het Heldenplein worden bereikbaar gemaakt vanuit de Brusselsestraat en dit tegen begin december.'
De parking van het AC is reeds bereikbaar. In de inrit van het Heldenplein ter hoogte van de Brusselsestraat staat een marktkramer met seizoensfruit. Deze is gestopt voor dit seizoen (laatste markt in oktober) en herstart terug einde maart/begin april 2025. De dienst mobiliteit werd op de hoogte gebracht (midden oktober 2024) en zal de nodige aanpassingen doorvoeren voor het openstellen van de inrit zoals gevraagd tijdens de gemeenteraad. Wettelijke vooropzeg van 6 maanden dient wel gerespecteerd te worden. Dus wij dienen de vooropzeg op te starten en deze marktkramer een nieuwe plaats toe te kennen.
Voorstellen optimalisatie marktparcours op vraag van Gemeenteraad
zie document in bijlage
Ilse Vanhove, beleidscoördinator Wonen en Werken licht het agendapunt toe.
Mark Verbruggen vraagt of dit maandelijks kan variëren door de grootte van de kramen en of er geen plan voorzien is voor nieuwe marktkramen aan te trekken als iemand wegvalt. Ilse Vanhove zegt dat wanneer een marktkramer een grotere standplaats nodig heeft, dit aangevraagd moet worden. Er is geen reservelijst, wel een geïnteresseerdenlijst, maar die passen dan ook niet altijd op een vrijgekomen plaats. Alle regels moeten ook telkens overlopen worden, is er gas nodig, mag die in de zon staan, welk type kraam is dat, zijn dat losse tafels of een vaste wagen ...
Mark Verbruggen wil ook nog weten of er al uitneembare paaltjes op het plan staan. Het kan zijn dat er ondertussen al een aantal uitneembare paaltjes gemaakt zijn, reageert Ilse Vanhove. Het plan is niet meer 100% correct. De groene zijn de uitneembare, de rode zijn de vaste. Die er telkens uithalen en terug insteken vergt werk van de technische dienst en bovendien doen er verhalen de ronde dat daar al wel eens mee gegooid wordt of dat ze niet netjes teruggezet worden. Ik heb ook nagevraagd waarom die paaltjes daar staan. Dienst Openbaar Domein heeft aangegeven dat dit in eerste instantie is ter bescherming van voetgangers. Er werd vroeger blijkbaar nogal eens over het voetpad gereden waardoor dit vaak ook stuk gereden en hersteld moest worden. Sinds de markt er niet meer staat hebben ze veel minder herstellingswerken. Annelies Meeus haalt ook aan dat op sommige plaatsen bv. de luifels van de handelaars beschermd worden door die paaltjes.
Voor de parkeerproblematiek voert Mark Verbruggen aan om eventueel een overeenkomst te maken met de Burcht. Ilse Vanhove bevestigd dat dit kan nagevraagd worden. Stel dat het Heldenplein terug zou ingenomen worden, dan komen de plaatsen van de markt wel weer vrij al weten we ook dat dat niet evenredig is.
Eddy Vranckaert vraagt zich af wat het standpunt is van de standhouders zelf. Die bevraging is gedaan, verklaart Ilse Vanhove, het standpunt was zeer verdeeld, 50/50. Zijn ze dan van de huidige situatie ook niet tevreden, vraagt Eddy Vranckaert. Ilse Vanhove geeft aan dat de marktkramers die op de markt staan merendeel tevreden zijn. Ze hebben een goede plaats en alles staat daar vrij compact bij mekaar en horeca is vlakbij. Het kraam dat nu momenteel achteraan staat, die gaat volgens mij minder tevreden zijn. Geen enkele vast marktkramer staat graag op het uiteinde. Volgens Frederika Buelens voelt die marktkramer zich ook niet altijd veilig nu er terug op en af het Heldenplein kan gereden worden. Ze heeft het gevoel dat ze in haar kraam gaan rijden.
Gert Van Assche bevestigt dat dit is wat ze horen van de marktkramers zelf, maar ook van het publiek. Iedereen zou graag optie 3 terug in voege zien gaan. Ik begrijp dat daar problemen zijn met de veiligheid. Als ik op uw kaartje een kraam van 10 meter op 5 meter zie, dat is dan met de luifel open? Ilse Vanhove bevestigt dit. Het is wat er werkelijk wordt ingenomen. Gert Van Assche haalt aan dat de luifels onmiddellijk dicht zijn in geval van een crisissituatie. Dat is geen utopie. Ilse Vanhove verklaart dat er foto's zijn van de opstelling van de kramen op dit moment, dat is niet op één twee drie weg. Laat ons zeggen op acht negen tien voert Gert Van Assche aan. Ilse Vanhove bevestigt dat dit bij sommige wagens kan, zoals die van de wafels. Er zijn wel een aantal kramen waar gewichten aan de luifels hangen, er hangen zijpanelen aan nu in de winter. Gert Van Assche stelt dat dit in geval van crisis onmiddellijk op te lossen is. Ilse Vanhove trekt dit in twijfel. Gert Van Assche haalt aan dat ze die bevraging gedaan hebben, hoe lang het duurt om zo een luifel dicht te doen. Die mensen zeggen dat het geen halve minuut duurt. Ilse Vanhove stelt voor om eventueel een proefopstelling te doen, met een oefening, maar dan liefst niet aangekondigd. Dirk Keymolen van de brandweer haalt aan dat in Meise deze vraag voor een onverwachte oefening ook gesteld werd. Ik heb toen gezegd dat dit misschien kon, op één voorwaarde, dat zij met het college voorop zouden gaan. Je wilt niet weten wat wij naar ons hoofd geslingerd krijgen. We hebben dat toen in Meise niet gedaan. Maar inderdaad, als je aan de marktkramers vraagt gaat dat allemaal, als ze maar op hun plaats kunnen staan. Tot dat het realiteit is, en dan sta je daar en dan telt elke seconde. Het zijn richtlijnen die opgesteld zijn, die van toepassing zijn binnen de provincie. Je bent niet verplicht van die te volgen, maar dan is het bestuur natuurlijk verantwoordelijk. Als ze op andere markten korte bij mekaar staan, dan voldoen ze niet aan de richtlijnen. Het is te hopen van niet, maar als daar ooit iets gebeurt, als er slachtoffers vallen, dan weet je ook wie de kaars gaat uitblazen.
Dirk Keymolen haalt verder nog aan dat hij het afgelopen jaar een aantal keren mee is komen kijken waar er eventueel nog geschoven kan worden. Voor de CM zou nog een kraam kunnen geplaatst worden. Voor de put kon ook nog een kraampje, dat is ingevuld ondertussen. We hebben er wel aan gewerkt. Er was verder nog één optie, voor Oceanbedding, dat is privéterrein. Ga daarmee praten, die zijn dinsdagvoormiddag niet open. Annelies Meeus reageert hierop dat meerdere mede-eigenaars gecontacteerd werden en hier niet voor open staan.
Mark Verbruggen vraagt zich af hoeveel gemeenten niet voldoen aan de richtlijnen. Dirk Keymolen deelt mee dat er voor zone West 33 gemeenten zijn, waarvan één gemeente het niet goedgekeurd heeft op de gemeenteraad. Hier in Londerzeel is dat in september 2020 goedgekeurd. Die andere gemeenten vragen geen advies.
Mark Verbruggen wil verder nog weten hoe de horeca hierop reageert. Markt en horeca, da's één geheel. Ilse Vanhove bevestigt dit. Eén van de redenen waarom we terug naar de markt gegaan zijn, is omwille van de horeca. Vanuit de horeca heeft iemand ook al wel laten vallen dat het soms wel heel triest is op de markt. En dan laten ze ook wel vallen dat het misschien toch wel beter is om terug naar het Heldenplein te gaan. Het is een beleidskeuze om te beslissen om af te wijken en de brandweerregels naast zich neer te leggen. Vanuit de administratie gaan wij dat niet adviseren.
Gerda Verhulst bedankt de medewerkers voor al het gedane werk. De markt is ondertussen al een beetje immaterieel erfgoed geworden. Elke verandering is heel discutabel. Het kippenkraam met gas, dan kan de brandweer toch weg via de Gildenstraat? Dirk Keymolen verklaart dat ze toegestaan hebben omdat ze via de Kerkstraat tot aan het begin van de markt kunnen, en dat ben je daar heel dichtbij. Als er kramen in de Kerkstraat staan, dan staat het kraam in het midden van de markt en kan het kippenkraam daar niet meer blijven staan. Gerda Verhulst vraagt zich af of je via de Gildenstraat dan niet naar dat kraam kan. Dirk Keymolen voert aan dat de mensen dan langs de Berkenlaan en de Brusselsestraat zouden moeten komen, omdat ze dan het gemakkelijkst kunnen manoeuvreren, maar wat ook al een hele omweg is. Kramen met gas moeten aan de buitenkant van de markt staan. Ilse Vanhove voegt toe dat het vooral de grote kramen zijn die je niet zomaar overal een plaats kan geven. Met de kleintjes kan je al gemakkelijker schuiven. Veerle Pas haalt ook aan dat de het kippenkraam zelf ook nog 50 meter had bijgevraagd om te kunnen manoeuvreren. Ze wil ook nog benadrukken dat optie 3, met de kramen in de Kerkstraat, ook geen mooi aaneengesloten geheel is, zelfs als er dus geen rekening gehouden wordt met de veiligheidsvoorschriften.
Ilse Vanhove vult nog aan dat er al heel lang klachten zijn over de marktopstelling binnen de Kerkstraat. Dat er te veel gaten waren, te veel afstand, dat ze niet meer over mekaar mochten staan. Juist hetzelfde als wat we nu horen. Het is niet gemakkelijk en het ligt voornamelijk aan ons openbaar domein. Annelies merkt ook op dat wanneer één kraam er niet is, dat maakt ook gaten. Iedereen wordt wekelijks aangespoord om te verwittigen als ze niet kunnen komen. De handelaars moeten zelf mee de markt aantrekkelijk maken.
Tot slot deelt Ilse Vanhove mee dat dit als een soort werkvergadering gezien wordt. We zullen het laatste plan met alle gasafsluiters wordt nog bezorgen. We waren er zelf van geschrokken hoeveel dat er zijn en daarmee moet ook rekening gehouden worden.
Eddy Vranckaert wil nog weten of de marktkramers die naar de Kerkstraat zouden verhuizen hiervoor staan te springen. Ilse Vanhove reageert dat dit nog niet nagevraagd is. We gaan niet mensen al ongerust maken alvorens de beleidskeuzes gemaakt worden. In een verder stadium kan daarnaar gepolst worden. Annelies Meeus voert aan de de foodkramen heel graag dicht bij de school staan, en niet staan te springen om te verhuizen.
De uitvoer van warme maaltijden bestaat uit verschillende stappen die door verschillende diensten worden opgenomen: het Zorgloket, het Onthaal, Administratie Sociale Dienst, de kok, het keukenpersoneel en de maaltijdbedelers. We hebben gemerkt dat we een aantal wijzigingen moeten doorvoeren om een efficiënte(re) werking te verzekeren:
1. Afmelden van een maaltijd één werkdag op voorhand i.p.v. twee werkdagen, zowel voor de uitvoer aan huis als de assistentiewoningen.
2. Op wettelijke feestdagen wordt er niet geleverd. Maar voor elke feestdag voorzien we wel een vervangmaaltijd, die steeds op de werkdag voordien kan geleverd worden. Momenteel gaat dit over 26 personen (centrum en deelgemeenten) die zo een vervangmaaltijd wensen.
Het probleem stelt zich nu als er voor maandag een vervangmaaltijd moet voorzien worden. Deze wordt namelijk op donderdag al verpakt. Dit betekent dat we volgens de huidige methode van verpakking in de problemen komen met de voedselveiligheid (deze maaltijden blijven "slechts" 72 uren houdbaar).
Daarom werd er aan de Compass Group gevraagd om een alternatief uit te werken zodat deze vervangmaaltijden toch kunnen worden aangeboden.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
- beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 16 december 2013 houdende goedkeuring van het reglement maaltijden aan huis en latere wijzigingen
- positief advies van het bijzonder comité voor de sociale dienst van 24 oktober 2024
- beslissing van het vast bureau van 4 november 2024 houdende goedkeuring van wijziging van het reglement maaltijden aan huis en de prijsverhoging van de vervangmaaltijd bij feestdagen
1. Afmelden van een maaltijd één werkdag op voorhand i.p.v. twee werkdagen. De kok maakt haar lijsten om 7 uur ’s morgens voor de dag nadien. Als we de regel blijven aanhouden van ‘twee dagen’ op voorhand afmelden, bestaat het gevaar dat bepaalde wijzigingen niet mee zijn opgenomen in de lijsten. Daarom stellen we voor om opnieuw naar één werkdag op voorhand te gaan (vóór 12u) om af te melden. Zowel voor gebruikers, administratie als keuken zou dit een versoepeling betekenen.
2. Op wettelijke feestdagen wordt er niet geleverd. Maar voor elke feestdag voorzien we wel een vervangmaaltijd, die steeds op de werkdag voordien kan geleverd worden. Momenteel gaat dit over 26 personen (centrum en deelgemeenten) die zo een vervangmaaltijd wensen.
Het probleem stelt zich als er voor maandag een vervangmaaltijd moet voorzien worden. Deze wordt namelijk op donderdag al verpakt. Dit betekent dat we volgens de huidige methode van verpakking in de problemen komen met de voedselveiligheid.
Daarom werd er aan de Compass Group gevraagd om een alternatief uit te werken. Compass Group biedt een alternatieve manier van verpakken aan, waardoor een maaltijd langer houdbaar blijft. Dit brengt echter wel een (kleine) meerkost met zich mee.
Hieronder een overzicht van de prijzen:
Type maaltijd |
Prijs excl.BTW |
Prijs incl.BTW (6%) |
Vervangmaaltijd nu |
5,76 euro/stuk |
6,11 euro/stuk |
Steamplicity (alternatieve manier van verpakken)
|
6,25 euro/stuk 7,2 euro/stuk |
6,62 euro/stuk 7,63 euro/stuk |
Ter info: een volledig gemixte maaltijd komt zelden voor.
Een maaltijd verpakt op de alternatieve manier kost dus 0,51 euro meer dan een gewone verpakte maaltijd. Dit wordt niet doorgerekend aan de klant.
(De prijszetting van de maaltijden wordt in 2025 wel globaal herbekeken)
Dit punt werd besproken met de financieel directeur en dit werd door haar positief geadviseerd.
Els Van den Broeck licht het agendapunt toe.
Mark Verbruggen haalt aan dat de prijs hetzelfde blijft. Els Van den Broeck bevestigt dit, de prijs stijgt, maar wordt niet doorgerekend aan de afnemers. De financieel directeur gaat hiermee akkoord.
Namens 10 GRC Mens,
Heidi VERCAMMEN
secretaris GRC
Arnold ROTTIERS
gemeenteraadslid