Terug
Gepubliceerd op 27/03/2024

Besluit  02 Gemeenteraad

di 26/03/2024 - 20:00

Goedkeuring van het reglement inzake de buurtbus en goedkeuring van een samenwerkingsovereenkomst met Eigen Thuis vzw

Aanwezig: Koen ZWETSLOOT, Conny MOONS, Veerle PAS, Dimitri ROBBYNS, Greet SEGERS, Leen VAN AKEN, Els VAN DEN BROECK, Mark VERBRUGGEN, Eddy VRANCKAERT, Tom TROCH, Nadia SMINATE, Koen MOEYERSONS, Gerda VERHULST, Arnold ROTTIERS, Bart VAN DOREN, Patrick BOGAERTS, Greet ILEGEMS, Gert VAN ASSCHE, Koen VANHOOF, Ilias MOUSSAID, Kim FERTINEL, Lieve MERTENS, Suzy BRUGMANS, Henk VERTONGHEN
Verontschuldigd: Sanne EECKELERS, Geert VAN DEN BOSSCHE

De gemeenteraad keurt het reglement over De Buurtbus goed. De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Eigen thuis vzw, met betrekking tot de dispatching en administratieve opvolging van De Buurtbus, goed.

Aanleiding en context

Vervoersarmoede speelt bij heel wat mensen. Het lokaal bestuur van Londerzeel wenst een dienstverlening op te zetten om aan deze noden tegemoet te komen, zijnde De Buurtbus. Er werd een visienota opgemaakt, alsook een reglement terzake. Omdat we in dit kader gaan samenwerken met DAV, wordt een samenwerkingsovereenkomst met Eigen Thuis vzw afgesloten.

Juridische grond

- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

- beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 oktober 2023 houdende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met Special AD

- visienota en reglement over de buurtbus

- ontwerp samenwerkingsovereenkomst met Eigen Thuis vzw

Motivering

Het ouderenbehoeftenonderzoek van 2020 bevestigt de landelijke conclusies. De resultaten van het ouderenbehoeftenonderzoek geven immers weer dat 17% van de 60plussers hulp nodig heeft bij verplaatsingen (20% in Vlaanderen). Vooral vrouwen en 80plussers blijken de meeste nood te ervaren. Bovendien geeft 40% van de 60plussers de onveiligheid in het verkeer aan als een probleem en drempel om zich te verplaatsen. Van de 60plussers geeft 10% aan dat het gebrek aan eigen vervoer of het gebrek aan openbaar vervoer (eveneens 10%) ervaren wordt als een belemmering i.v.m. het bijwonen van culturele activiteiten.

Deze cijfers worden in de praktijk ook bevestigd. Waar we in het verleden mensen met een mobiliteitsbeperking konden doorverwijzen naar “DAV” (dienst aangepast vervoer, via eigen thuis vzw - waarmee de gemeente Londerzeel een samenwerkingsovereenkomst heeft), blijkt dit heden een gecompliceerder verhaal. De vraag naar ritten overstijgt immers het aanbod, waardoor deze partner noodgedwongen de focus heeft verlegd naar de doelgroep rolwagengebruikers.

Vanzelfsprekend zijn er ook nog andere organisaties die transport organiseren, echter richten deze zich hoofdzakelijk tot niet-dringend medisch ziekenvervoer:

  • MUTAS;
  • Ziekenfondsen: Het aanbod van ziekenfondsen is divers, maar vereist telkens lidmaatschap. Afhankelijk van het ziekenfonds waar men is aangesloten, is de dienstverlening ruimer of enger. Zeker wat betreft niet-medisch vervoer, zijn de mogelijkheden eerder beperkt en is lidmaatschap vereist;
  • MAV;
  • Diensten gezinshulp.

Private taxibedrijven brengen dan weer financiële drempels met zich mee.

Binnen het gemeentelijke aanbod aan evenementen, projecten en activiteiten is er heden geen dienstverlening met betrekking tot vervoer voorzien.

We kunnen besluiten dat er voor vervoer dat niet medisch van aard is, vandaag onvoldoende aanbod bestaat. Hierdoor is bijkomende dienstverlening wenselijk.

In de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van oktober 2023 werd een samenwerkingsovereenkomst met Special AD goedgekeurd met betrekking tot de bruikleen van een bus voor 8 personen (met rolstoellift). De doelstelling hiervan is om de noden met betrekking tot mobiliteitsbeperkingen aan te pakken. Binnen deze nota wensen we de meest wenselijke werkwijze en invulling van dit project te kaderen.

De motivatie in detail is terug te vinden in de visienota.

Financieel aspect

Binnen het meerjarenplan is binnen actie: 1.2.8: Inzetten op verbetering van de huidige mobiliteitsproblematiek, heden 12.500 euro op jaarbasis voorzien in functie van het project gesponsorde mobiliteit. In 2024 is de kostprijs echter geraamd op 26.683,50 euro. De voornaamste reden hiervoor is de tijdelijke huur van de bus, de bijkomende kost ter installatie van de rolwagenlift en enkele opstartkosten (voorbeeld inschrijven van wagen).

Echter werden geen inkomsten voorzien, dewelke geraamd worden op 2.275 euro en bijkomend dienen te worden geraamd. Concreet betekend dit dat er 14.183,50 euro aan kosten bijkomend dienen te worden gebudgetteerd voor jaargang 2024. Rekening houdend met het verschil tussen kosten en inkomsten, bedraagt de bijkomende kost voor jaargang 2024: 11.908,50 euro.

Een aanpassing meerjarenplan is dus wenselijk. Bijkomend dienen we te nuanceren dat dit slechts financiële simulaties betreffen en een exacte budgettaire uitkomst afhankelijk is van diverse parameters (effectief gebruik, aantal gebruikers, aantal gereden kilometers, ...). Continue evaluatie dringt zich op.

Publieke stemming
Aanwezig: Koen ZWETSLOOT, Conny MOONS, Veerle PAS, Dimitri ROBBYNS, Greet SEGERS, Leen VAN AKEN, Els VAN DEN BROECK, Mark VERBRUGGEN, Eddy VRANCKAERT, Tom TROCH, Nadia SMINATE, Koen MOEYERSONS, Gerda VERHULST, Arnold ROTTIERS, Bart VAN DOREN, Patrick BOGAERTS, Greet ILEGEMS, Gert VAN ASSCHE, Koen VANHOOF, Ilias MOUSSAID, Kim FERTINEL, Lieve MERTENS, Suzy BRUGMANS, Henk VERTONGHEN
Voorstanders: Koen ZWETSLOOT, Conny MOONS, Veerle PAS, Dimitri ROBBYNS, Greet SEGERS, Leen VAN AKEN, Els VAN DEN BROECK, Mark VERBRUGGEN, Eddy VRANCKAERT, Tom TROCH, Nadia SMINATE, Koen MOEYERSONS, Gerda VERHULST, Arnold ROTTIERS, Bart VAN DOREN, Patrick BOGAERTS, Greet ILEGEMS, Gert VAN ASSCHE, Koen VANHOOF, Ilias MOUSSAID, Kim FERTINEL, Lieve MERTENS, Suzy BRUGMANS
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1: De gemeenteraad keurt het reglement over De Buurtbus goed.

Artikel 2: De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Eigen thuis vzw, met betrekking tot de dispatching en administratieve opvolging van De Buurtbus, goed.