Wed 13/12/2023 - 20:00 Zaal Van Roy
De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraadscommissie Maatschappij werden opgesteld door de secretaris van de gemeenteraadscommissie. Deze worden voor goedkeuring voorgelegd aan de leden van de gemeenteraadscommissie Maatschappij.
Van studiebureau SWBO ontvingen wij het ontwerpdossier.
Het ontwerp omvat:
- de aanleg van een riolering vanaf Molenheide tot Zwaluwstraat en de opvang van een lozingspunt in de Brugstraat
- het aanleggen van een fietspad vanaf Molenheide tot Boeksheide
- het inrichten van een fietsstraat in een deel van de Molenheide en Bouwdreef die via Lemmeken aansluit op het fietspad achter het Zandvat
Infrabel is in dit dossier bouwheer vermits zij werken moeten uitvoeren aan hun installatie.
De werken ten laste van de gemeente worden geraamd op 1.100.540 euro incl. btw. Voor de aanleg van het fietspad worden subsidies aangevraagd. De rioleringswerken zijn ten laste van Riopact.
Het dossier werd een paar jaar geleden aan de aangelanden voorgelegd. Sindsdien werden er een aantal aanpassingen uitgevoerd. Wijzigingen die opgelegd werden door de Provincie en de Vlaamse Gemeenschap, die de werken zullen subsidiëren.
Naar aanleiding van het afgelopen begrotingsconclaaf (17 oktober en 7 november) werden budgetten voor 2023 tot 2025 aangepast in overeenstemming met gewijzigde beleidskeuzes en nieuwe budgettaire inzichten. Ook werden budgetgegevens toegevoegd voor het reguliere beleid en de langlopende acties voor boekjaar 2026. Een meerjarenplanning dient telkens over minstens 3 jaar te rapporteren (2024-2025-2026).
Conform artikel 257§1 lid 4 van het decreet lokaal bestuur blijft de periode van het meerjarenplan 2020-2025, maar de financiële nota moet de financiële consequenties voor ten minste drie toekomstige boekjaren beschrijven (= schema's M2, T2 en T4). Het financieel evenwicht wordt echter bekeken op 2025. 2026 mag aldus een negatieve autofinancieringsmarge vertonen. Het beschikbaar budgettair resultaat in 2026 moet wel groter dan of gelijk aan nul zijn. Het voorliggende MJP voldoet aan beide voorwaarden.
Er dient wel rekening te worden gehouden met het feit dat gemeenten en OCMW’s een geïntegreerd aangepast meerjarenplan hebben, maar met hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan.
Zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad moet eerst zijn eigen deel van het aangepaste meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het aangepaste meerjarenplan dat de OCMW-raad heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor de aanpassing definitief is vastgesteld. De goedkeuring van de gemeenteraad is nodig omdat de gemeente de financiële gevolgen moet dragen van de keuzes die de OCMW-raad maakt. Die besluitvorming kan het best als volgt verlopen:
• de OCMW-raad stelt eerst zijn deel van het aangepaste meerjarenplan vast;
• de gemeenteraad stelt vervolgens zijn deel van het aangepaste meerjarenplan vast;
• de gemeenteraad keurt ten slotte het deel goed dat de OCMW-raad heeft vastgesteld.