Terug
Gepubliceerd op 23/04/2025

Notulen  19 GRC Openbare Ruimte

di 08/04/2025 - 20:00 Zaal Alfred Van Roy
    • Aanleggen van een nieuw aansluitingscomplex A12 Londerzeel-Zuid: heraanleggen op- en afritten, heraanleggen van de A12, aanleggen fiets- en voetgangersbrug en bijhorende infrastructuurwerken

      Op 5 december was er een infovergadering over de plannen voor de herinrichting van het kruispunt A12 - Kerkhofstraat.

      Volgende bevindingen werden genoteerd:

      Wateroverlast op Den Berg:

      Er werd in het verleden steeds gesteld dat de werkzaamheden kruispunt A12 eveneens de oplossing zouden bieden aan de wateroverlast op den Berg. Echter, tijdens de vraagstelling aan de aanwezige ambtenaren van AWWV kon niemand bevestigen welke specifieke maatregelen in dit project zouden zijn meegenomen om het probleem wateroverlast den Berg op te lossen. Het ziet er naar uit dat er dus geen oplossing voor de wateroverlast op den Berg is meegenomen in dit project?

      Inrit Geeroms wegenbouw:

      Er is een specifieke inrit / uitrit voorzien bij Wegenbouw Geeroms. Deze is in afstand en lengte vrij beperkt. De kans is aanzienlijk dat dit 's ochtends snel tot opstoppingen gaat leiden vermits, net op dat ogenblik, zich er elke dag meerdere vrachtwagens aanbieden voor hun partij zand, chape enz vooraleer zich naar hun dag-werf te begeven. Deze inrit / uitrit dient ofwel langer gemaakt te worden of aparte afspraken dringen zich op met Wegenbouw Geeroms zodat de vrachtwagens zich 's ochtends op hun terrein kunnen stallen vooraleer beladen te worden.

      Voorkeursregeling Kerkhofstraat:

      Volgens de huidige plannen zou de verbinding afrit/oprit - Steenstraat de voorrangsweg zijn en dient verkeer naar en van Londerzeel voorrang te geven aan de Steenstraat. Op piekmomenten gaat dit gegarandeerd leiden tot files voor chauffeurs die Londerzeel in willen rijden in de avondspits of voor chauffeurs die vanuit Londerzeel naar A12 willen in de ochtendspits.

      Radius bochten - groot verkeer:

      Teneinde toe te laten dat groot verkeer (Sarens) dit afrittencomplex kan gebruiken, dient gegarandeerd te worden dat de huidige voorziene radius van de bochten dit toelaat. Uit de presentaties blijkt dat de verkeerseilandjes aan de afritten en opritten van een beperkte hoogte zijn zodat het zware verkeer hier bewust dient over te rijden om hun bochten correct te kunnen maken. Dit heeft een logische impact op de te plaatsen verkeerssignalisatie: vooral kant Westrode wordt dit belangrijk vermits dit kruispunt wordt uitgerust met verkeerslichten.

      Steenstraat:

      De bedding voor de mogelijke toekomstige tramverbinding is reeds ingeplant langs de zijde Londerzeel. Langs de zuidzijde is het reeds duidelijk dat, bij verdere aanleg van de tramverbinding, de tram recht in het verlengde van de huidige Steenstraat valt. De Steenstraat zal dus noordwaarts moeten verplaatst worden. Het is echter niet duidelijk wie die kosten moeten betalen?

      Aan de diverse stakeholders is gevraagd om toelichting te komen geven.

      Juridische grond

      - decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

      Bespreking

      De voorzitter, Gert Van Assche, leidt de vergadering in. 

      Hij stelt ook de aanwezige experten voor die werden uitgenodigd om de nodige toelichting te geven bij de projecten, met name:
      - Cédric Vaast (projectleider) en Raf Van Den Broeck (regiomanager) van Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)
      - Judith Vercourt en Jan Pauwels van Riopact
      - Peter Van Langenhoven van ontwerpbureau SWBO

      Ook de interne experten zijn aanwezig:
      - Guy De Bondt, technisch hoofdmedewerker van de afdeling Grondgebiedszaken
      - Hanne Verdoodt, deskundige dienst Mobiliteit

      Cédric van AWV neemt het woord en geeft een duidelijke toelichting over het project en de stand van zaken in deze. Hij schetst de historiek door de jaren heen om zo tot het uitvoeringsproject te komen. Hierover werd er op 5 december 2024 een infovergadering gegeven. De omgevingsvergunningsaanvraag werd ingediend. Dit najaar zouden de nutsleidingen verplaatst worden, de echte werken zouden starten in het voorjaar van 2026 en het einde van de werken, na 31 maanden uitvoeringstermijn, is voorzien voor einde 2028. Hij geeft nog de toelichting over het wegenisontwerp.

      Schepen Ilegems geeft hierbij een kleine toelichting dat ze gevraagd hebben om wachtbuizen voor verkeerslichten aan te leggen voor het kruispunt Kerkhofstraat en Steenstraat.

      Raadslid Robbyns gaat hierop in en vraagt waarom het standpunt van de rotonde nu wordt omgedraaid om de Kerkhofstraat voorrang te geven? Cédric Vaast van AWV zegt dat een rotonde te veel plaats inneemt, technisch gezien is de diameter te groot en dan zouden er onteigeningen nodig zijn. Raadslid Robbyns zegt dat er nog plaats genoeg is, hij vindt ook dat er éénsgezind gekozen moet worden.

      Schepen Ilegems zegt dat de opmerking terecht is maar het is, met de tijdlijn in het achterhoofd, nu te laat om nog te veranderen, zo een grote aanpassing is niet meer mogelijk en had het afgelopen jaar als punt naar voren moeten komen. Ze heeft geen idee waarom dat niet is gebeurd. Ze zegt dat ze nu willen dat het afrittencomplex er komt en willen de timeline, die nu voorligt, aanhouden, dus we gaan verder zoals het nu op tafel ligt.

      Raadslid Moons wil graag een duidelijk antwoord inzake afstand doen van het idee om de Steenstraat voorrang te geven.

      Schepen Van Doren zegt ook dat dit eerder ter sprake had moeten komen. Er werd gezocht naar oplossingen en gevraagd bij AWV, dit is aanbevolen door hen.

      Raadslid Robbyns is het niet eens met deze informatie en wil niet verder discussiëren, hij verlaat de vergadering.

      Raadslid De Borger merkt hierbij ook nog op dat de oprit naar de firma Geeroms vrij kort is, dit zorgt voor verkeershinder en vraagt of er een oplossing voor is? Cédric Vaast zegt dat er hierover met Geeroms in gesprek is gegaan, maar dat er nog geen conclusie is.

      Cédric gaat verder met het toelichten van het rioleringsontwerp waar rekening wordt gehouden met de nieuwe hemelwaterverordening. Hier wordt ook toegelicht hoe de afwatering in elkaar zit.

      Raadslid De Borger vraagt hier om even in het dossier Antea te kijken, daarin staat een deel m.b.t. het probleem van het oppervlaktewater. Er is sprake over de fietstunnel, het is een bufferbekken met maar één pomp, maar wat als deze uitvalt? Bij een hevige regenbui is 3 uur interventietijd, om de pomp te herstellen, niet veel. 

      Cédric Vaast voegt eraan toe dat er ook een backup-pomp voorzien is, dat is zo voorzien in de eisen van de aannemer, een uitval mag niet voorkomen. Hij verwijst ook door naar het project van Riopact dat de problemen van wateroverlast zal aanpakken om zo in de toekomst het probleem van wateroverlast op den Berg te verbeteren. Dit project wordt verder toegelicht door Judith en Jan van Riopact, zij zijn sterk betrokken geweest bij het ontwerp van de A12. 

      Op de vraag wat de procedure nu is en hoe het nu verder loopt verduidelijkt Cédric dat het openbaar onderzoek al gelopen is en dat er op 25 april de GOVC is waar alle adviezen verwerkt worden. Schepen Van Doren zegt dat het college van burgemeester en schepenen nog geen advies heeft uitgebracht omdat het openbaar onderzoek nog loopt.

      De voorzitter bedankt Cédric en Raf voor hun aanwezigheid en stelt voor om over te gaan naar het volgende agendapunt.

       

    • Ontwerp heraanleg Kerkhofstraat

      Het studiebureau heeft een ontwerp klaar voor de herinrichting van de Kerkhofstraat.

      Juridische grond

      - decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

      Bespreking

      De voorzitter geeft opnieuw het woord aan Jan Pauwels. 

      Jan geeft hierbij de toelichting, met betrekking tot waterinfiltratie, over het ontwerp (met verschillende scenario's) dat door studiebureau SWBO gemaakt werd en waarvoor Riopact het hydraulisch model heeft opgemaakt.

      Schepen Ilegems geeft vervolgens het woord aan Hanne om de drie alternatieve mogelijkheden toe te lichten, namelijk een enkelrichting fietspad langs elke kant van de straat of een dubbel fietspad langs de ene of de ander kant van de straat.

      Hanne geeft de toelichting over de voor- en nadelen van de drie verschillende scenario's. Guy De Bondt voegt hieraan toe dat er in het midden van de straat een middengeleider kan voorzien worden zodat het verkeer daarin geremd wordt en het zo veiliger is voor een fietser of voetganger om te kunnen oversteken.

      Raadslid Troch heeft uit de uitleg van Hanne begrepen dat er vanuit de dienst een voorkeur is voor het dubbelzijdig fietspad aan de noordzijde, dus niet kant van de winkels. Hanne zegt dat ze enkel de mogelijkheden geschetst heeft.

      Guy voegt daaraan toe dat de reden, waarom er voor dubbelzijdig gekozen zou worden, ook voor een deel te maken heeft met de afwatering, met infiltratie en zo het oplossen van het probleem van wateroverlast.

      Raadslid Fertinel stelt een vraag over de breedte die gebruikt zal worden. Hij stelt zich de vraag of het wel veilig genoeg gaat zijn met een breedte van 5,50 meter op het drukste punt in Londerzeel.

      Guy vult daarbij aan dat nu alle wegen naar die breedte gaan en verwijst daarbij naar Maldersesteenweg en Kouterbaan die over een paar jaar werden aangelegd. Daar werd geen vergunning verkregen voor de breedte die ze zouden hanteren, namelijk 6 meter, toen moest er ook naar 5,50 meter gegaan worden.

      Peter van SWBO voegt daaraan toe wat de wettelijke verplichtingen zijn en zegt overtuigd te zijn dat het voldoende is voor de opgelegde snelheid.

      Raadslid Fertinel stelt ook nog de vraag of het kruispunt Acacialaan en het kruispunt aan Everything gaan aangepakt worden, omdat dit toch cruciale punten zijn die op langere termijn zullen moeten bekeken worden.

      Raadslid Pas stelt voor om op het kruispunt met de Acacialaan een invoegstrook te voorzien.

      Aangezien dit niet met het dossier Kerkhofstraat te maken heeft, wordt voorgesteld om dit achteraf te bespreken.

      Raadslid Robberechts maakt de opmerking dat het, vanuit zijn sector, niet meer mogelijk is om zich met zware landbouwvoertuigen op de openbare weg te begeven, zeker niet als het maar 5,50 meter breed is. 

      Raadslid Moons treedt hem hierin bij en vindt dat de inrichting zo moet zijn dat, als er afgeremd wordt, dat er zeker en vast geen zwaar verkeer de kant van het fietspad kiest om het andere verkeer te laten passeren, er zou een afscheiding moeten zijn.

      De voorzitter bedankt nu ook Judith en Jan voor hun aanwezigheid en sluit dit punt af.

    • Vraag tot afsluiten van 'de slang' (Bergboslaan) voor aanleg fietssnelweg F28

      Agentschap Wegen en Verkeer hield een telling aan 'de slang', oprit Bergboslaan in november 2023, om te onderzoeken of deze oprit kan worden afgesloten. Het afsluiten van de oprit geeft de mogelijkheid om er de fietssnelweg F28 (Boom-Brussel) te ontwikkelen. 

      Motivatie

      Resultaten telling

      Uit de telling blijkt dat er tijdens de ochtendspits (tussen 7u00 en 9u00) 380 voertuigen gebruikmaken van 'de slang' (380 voertuigen gedurende 2 uur). Gemiddeld gebruiken 1162 voertuigen (zwaar verkeer en personenwagens) per dag 'de slang'. 

      Uit verkeersdata blijkt dat het meeste verkeer vanuit de richting van Londerzeel (Mechelsestraat) komt en niet vanuit Kapelle-op-den-Bos (Bergkapelstraat). Binnen de ochtendspits worden er 190 voertuigen geteld in het drukste uur (drukste spitsuur). Van deze 190 die de oprit van 'de slang' nemen, ligt de herkomst van een 80-tal voertuigen ten oosten van de A12 (Kapelle-op-den-Bos en omgeving). Ook het aantal vrachtwagens is zeer beperkt (2 tijdens het spitsuur, gemiddeld 12 op een hele dag). 'De slang' wordt dus niet (of slechts heel beperkt) als beleveringsroute gebruikt voor vrachtwagens naar het industrieterrein, volgens de resultaten van de telling. Daarnaast wordt er enkel een ochtendspits waargenomen en geen avondspits. 

      Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) geeft aan dat het afsluiten van 'de slang' daarom een meerwaarde is en er alternatieve routes mogelijk zijn voor het verkeer naar de A12. In het onderzoek naar de alternatieven voor de F28 (fietssnelweg parallel met A12) wensen ze het scenario van het afsluiten van 'de slang' mee op te nemen. AWV vraagt daarom of de gemeente bereid is dit scenario te overwegen. Hierbij wordt de vraag gesteld of de sluiting van de oprit een reële optie is voor de gemeente of niet. Dit is onder volgende voorwaarden: 

      • het nieuwe aansluitingscomplex Londerzeel-Zuid is gerealiseerd;
      • de verbinding tussen Kerkhofstraat en Mechelsestraat (Steenstraat) is gerealiseerd (intussen al in gebruik genomen). 

      Gevolgen voor ontsluiting industriezone

      Wanneer 'de slang' zou worden afgesloten, zal het verkeer een andere route moeten nemen.

      • Een deel van het verkeer rijdt door het centrum van Londerzeel via de Mechelsestraat naar 'de slang'. Zij zullen bij de aanleg van het knooppunt 'Londerzeel-Zuid' vlotter via de Kerkhofstraat op de A12 geraken en minder via de Mechelsestraat worden gestuurd. Het verkeer kan (quasi) zonder tijdverlies het nieuwe op- en afrittencomplex op de A12 gebruiken om richting Antwerpen, Brussel of naar het industrieterrein Londerzeel-Noord te rijden.
      • Het verkeer vanuit de Mechelsestraat en de Bergkapelstraat kan via de Steenstraat naar het nieuwe op- en afrittencomplex van Londerzeel-Zuid rijden. Voor het verkeer vanuit Kapelle-op-den-Bos is er voor personenwagens de mogelijkheid om richting Antwerpen te rijden via de Oudemanstraat. 
      Verkeersteam

      De vraag van Agentschap Wegen en Verkeer werd besproken in het verkeersteam (begin 2024), na het verkrijgen van de resultaten van de telling.

      • Het afsluiten van 'de slang' kan sturend zijn om het verkeer richting A12-Antwerpen minder aanzuigeffect te generen om door het dorpscentrum van Londerzeel te rijden. De huidige beweging op de routeplanners is via Molenstraat-Dorpsstraat-Kerkhofstraat-Verbindingsstraat-Mechelsestraat zo naar 'de slang'. Uit de tellingen blijkt dat 'de slang' voor het vrachtwagenverkeer in de industriezone onbelangrijk is. Toch is voorafgaand overleg met de bedrijven in de industriezone belangrijk om de impact ervan op het industriegebied goed te kunnen inschatten. Ook is de telling een momentopname (5 volledige werkdagen geteld).
      • Het verkeer naar de autokeuring zal niet meer via 'de slang' kunnen en zal moeten omrijden.
      • Het verkeer van Stone kan in de huidige situatie nog via Steenstraat, Mechelsestraat en 'de slang' naar A12 Antwerpen. Bij het afsluiten van 'de slang' kan het verkeer enkel naar de A12 via het complex in de Kerkhofstraat. Ook het zwaar verkeer naar industriezone Londerzeel-Noord zal via deze weg worden omgeleid. Hierdoor zal er meer verkeer te verwachten zijn op het kruispunt van Steenstraat met Kerkhofstraat. Op Stone zal het aantal bedrijven nog toenemen. Om de extra verkeerdrukte op het kruispunt te kunnen opvangen, worden er in het project Londerzeel-Zuid wachtbuizen voorzien om het kruispunt in de toekomst in te richten met verkeerslichten. Op het moment van de telling was de Steenstraat nog niet open (en genereerde de site weinig verkeer). Het verkeer op 'de slang', gegenereerd door Stone, zit niet mee in de telreslutaten.
      Ontwerp fietssnelweg F28
      De F28 is de fietssnelweg tussen  Boom en Brussel. Het gedeelte tussen Vilvoordsesteenweg (Ossegemstraat) Wolvertem en Technologielaan (Londerzeel) wordt in dit project ontworpen. Hierbij wordt er een fietsbrug aangelegd over de Bergkapelstraat, parallel met de A12. Deze brug dient om de spoorlijn te kunnen kruisen, alsook de Bergkapelstraat. De aanleg van de fietsbrug is mogelijk als:
      • 'De slang’ wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Op de brug van de A12 over de spoorlijn kan, door de afsluiting van de ‘slang’ voor gemotoriseerd verkeer, de rijstrook komende van de ‘slang’ gebruikt worden door de F28. Dit, in combinatie met het huidige wandelpad op de brug, biedt voldoende ruimte om de fietssnelweg van 4,00m met de nodige schuwafstanden te voorzien. In de schuwzone tot de rijbaan is eveneens voldoende ruimte om een new jersey te plaatsen, voor afscheiding met het gemotoriseerd verkeer op de afrit van de A12 (je kan wel vanop de A12 afslaan naar het industrieterrein).
      • De bestaande ventweg, parallel aan de A12 en vertrekkende vanaf de Bergkapelstraat, die toegang biedt naar enkele weilanden, dient door de aanleg van de F28 verplaatst te worden. Hiervoor zijn grondinnames noodzakelijk. De bestaande weg is vandaag in grind aangelegd.
      • Via 'de slang' is er een aansluiting tussen het tracé van de F28 en de bestaande F44 en de Bergboslaan/ Bergkapelstraat. 
      Alternatief voor het afsluiten van 'de slang' 
      Hierbij wordt de fietssnelweg gelijkgronds aangesloten op de Bergkapelstraat. Vanaf hier dienen fietsers via de bestaande infrastructuur hun weg te vervolgen, er is geen rechtstreekse aansluiting met de industriezone. Via de Bergkapelstraat en de Bergboslaan kan de aansluiting met de fietssnelweg F44 gemaakt worden. In deze variant is er dus geen mogelijkheid om als fietser de spoorlijn over te steken binnen deze zone.
      Juridische grond

      - decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

      - beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 12 februari 2024 houdende de goedkeuring voor onderzoek van een scenario voor het afsluiten van 'de slang' (Bergboslaan)

      - telling oprit Bergboslaan door Agentschap Wegen & Verkeer

      Bespreking

      De voorzitter geeft opnieuw het woord aan Hanne die het dossier zal toelichten.

      Aansluitend op de fietsbrug is ook het project om de F28, dat is de fietssnelweg tussen Boom en Brussel, aan te leggen. Maar dan specifiek het tracé tussen Wolvertem, de Vilvoordsesteenweg (Ossegemstraat) en de Technologielaan in Londerzeel, in het industriepark. Eén van de knelpunten is om met die fietssnelweg de spoorlijn over te raken. Om dat te kunnen doen, moeten ze de slang afsluiten, de oprit, om van de Bergkapelstraat richting de industrieterrein te kunnen gaan of de A12 te nemen richting Antwerpen.

      Er werd door AWV een telling gedaan om te meten hoeveel verkeer er de slang neemt en of er ook zwaar verkeer de slang gebruikt om naar het industrieterrein te gaan. De telling gebeurde meer dan een jaar geleden, Stone en de Steenstraat waren toen nog niet open, dus de telling is niet volledig. Ze stellen nu de vraag of die slang kan afgesloten worden, zodat ze verder kunnen met het project, want eigenlijk zijn er geen alternatieven om die fietssnelweg zo over de spoorweg te krijgen. Als ze het niet doen, dan zal de aanleg eigenlijk stoppen aan het kruispunt met de Bergkapelstraat en dan zullen de fietsers van daar zelf hun weg moeten vinden op de bestaande infrastructuur.

      Raadslid Robberechts maakt de opmerking dat, als de slang zou worden afgesloten, het voor hem onmogelijk zal zijn om met zijn zware landbouwmachines thuis te geraken. Nu gaat hij langs de Steenstraat de slang op, maar dat gaat niet meer lukken dan. Hanne zegt dat er momenteel wel een uitzondering is voor landbouwverkeer via de Oudemanstraat.

      Raadslid Robberechts zegt dat ze daar niet kunnen passeren, ze kunnen er de bocht niet nemen. We moet hier ook aan de veiligheid van de mensen moeten denken. Er wordt voorgesteld om het punt voor te leggen ter suggestie en er zal over nagedacht worden hoe er tot een oplossing kan gekomen worden.

      Schepen Van Doren stelt dat dit eigenlijk al een oude vraag is die in februari 2024 al aan bod kwam. Het is AWV die nu vraagt om een standpunt in te nemen. Dit hoeft niet onmiddellijk, er kan over nagedacht worden.

      Raadslid Pas vraagt of er geen alternatief is voor de fietssnelweg en raadslid Fertinel vraagt waarom er geen tunnel aan de andere kant kan gelegd worden, naast de trambedding?

      Raadslid Troch heeft begrip voor het punt van raadslid Robberechts en vindt dat er een alternatief moet zijn voor iedere weggebruiker.

      Er wordt besloten dat er nu moeilijk advies kan uitgebracht worden, er moet nog serieus over nagedacht worden en er moeten alternatieven bekeken worden.

      Hiermee sluit de voorzitter dit agendapunt af.

    • Asfalteringwerken

      Voor het uitvoeren van asfalteringswerken in 2025 werd een bestek goedgekeurd door de gemeenteraad in maart 2025. Het bepalen van welke straten die geasfalteerd dienen te worden, moet nog vastgelegd worden.

      Voorstel vanuit de dienst Openbaar Domein :

      • Zwaluwstraat tussen Boeksheide en grens Buggenhout
      • Zwaluwstraat tussen Boeksheide en Molenheide
      • Steenhuffelstraat tussen Blokstraat en Malderendorp
      • Kouterbaan tussen Groenhofdreef en Molenbeek
      • Meerstraat tussen Reigerstraat en 248
      • Weverstraat
      • Pikstraat tussen Neeravert en Moyson
      Motivatie

      Asfalteringswerken zijn noodzakelijk in het kader van een goed onderhoud en beheer van het gemeentelijk wegennet, ze worden dus uitgevoerd om de kwaliteit van de wegen te behouden en te verbeteren. Na verloop van tijd kan het asfalt op de wegen verslechteren door verschillende factoren, zoals zwaar verkeer en weersomstandigheden. Daarom is het aangewezen om een aannemer aan te stellen om het onderhoud van het asfalt te doen, zodat de wegen opnieuw veiliger en comfortabeler worden gemaakt voor alle weggebruikers.

      Juridische grond

      - decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen

      Bespreking

      Voor dit laatste agendapunt geeft de voorzitter het woord aan Guy De Bondt.

      Guy licht toe dat het gebruikelijk is om aan het begin van de legislatuur een algemeen bestek uit te schrijven waarbij dat de aannemers hun prijzen kunnen voorstellen, op basis van die prijzen kan er dan een keuze gemaakt worden van welke straten we gaan herasfalteren. Er is een budget van 487.500 euro en de raming bedraagt 470.000 euro voor de straten die voorgesteld worden. Dit is voor 2025, de rest zal in de meerjarenplanning komen.

      Voorzitter Gert vraagt, na de toelichting van Guy met de voorgestelde straten, om ook te overwegen om een klein stukje (100 meter) van het Molenveld (waar het aansluit op het industrieterrein) mee op te nemen.

      Raadslid Pas geeft ook aan dat er een groot probleem is met de riolering in de Weverstraat. Guy zegt dat ze de twee verzakkingen aan het oplossen zijn en dat de andere doorsteken zijn geïnspecteerd en zullen opgelost worden.

      Raadslid Robberechts stelt voor om de Minnestraat te bekijken. Guy zegt dat dit ook op zijn lijst stond, maar Aquafin voorziet daar een project, dus heeft het nu geen zin om daar nieuwe asfalt te leggen om het dan binnen 3 jaar terug te moeten laten opbreken.

      Raadslid Moons vraagt of er subsidies op stapel staan? Guy zegt dat er momenteel nog geen oproep is, maar die zal er waarschijnlijk wel komen, voor het verbeteren van fietspaden. Ook vraagt ze of er nu dan in de Zwaluwstraat ook een strook voor fietsers zal voorzien worden? Guy zegt dat het nu enkel asfalt affrezen en een nieuw laag erop leggen is. Voor fietsstroken is er geen ruimte, dan zijn er onteigeningen nodig. En je kan de Zwaluwstraat ook niet aanpakken zonder de riolering er aan te pakken.

      Zo worden er nog meerdere suggesties gedaan door de verschillende aanwezigen (Brusselsestraat, Patattestraat, Pluimennest), maar eigenlijk moet er eerst gewacht worden tot de prijzen van de aannemers gekend zijn. 

      De voorzitter stelt voor om dit punt af te sluiten en hoort of er nog vragen zijn?

      Raadslid Moons stelt dat het noodzakelijk is om het snelheidsprobleem op de Maldersesteenweg aan te pakken, zeker nu er net weer een dodelijk verkeersongeval gebeurde. Ze zal het probleem ook aankaarten bij de politieraad. Ook de haag vormt een probleem, ze vraagt of hier geen stuk kan weggenomen worden in functie van de veiligheid.

      Schepen Van Doren zegt dat de boodschap begrepen is en dat het zal besproken worden op het verkeersteam. Hij zegt ook dat andere suggesties, om het verkeer veiliger te maken, aan hem of de dienst Mobiliteit mogen doorgestuurd worden.

      Ook de laatste vraag van raadslid Robberechts om het zwaar verkeer en autobussen niet meer door het centrum te laten rijden (langs de scholen), zal meegenomen worden naar het verkeersteam.

      De voorzitter sluit de vergadering af door iedereen te bedanken voor de sereniteit.

       

Namens 19 GRC Openbare Ruimte,

Griet De Smedt
secretaris

Gert VAN ASSCHE
voorzitter