De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraadscommissie Mens werden opgesteld door de secretaris van de gemeenteraadscommissie. Deze worden voor goedkeuring voorgelegd aan de leden van de gemeenteraadscommissie Mens.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
- ontwerpverslag van de zitting van 13 december 2023
De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraadscommissie Mens zijn zowel in het motiverend als in het beschikkend gedeelte de volledige weergave van de zitting.
De notulen van de vorige zitting van de gemeenteraadscommissie Mens zijn zowel in het motiverend als in het beschikkend gedeelte de volledige weergave van de zitting.
Op datum van 2 oktober 2023 gunde het college van burgemeester en schepenen de ontwerpopdracht voor architectuur, stabiliteit, technieken en omgevingsaanleg en EPB-verslaggeving voor de renovatie en omvorming van de brandweersite tot vrijetijdssite aan de firma Woonwerk Architecten bv.
Hiermee is een nieuwe fase binnen het project "het realiseren van een Vrijetijdssite" gestart, met name de ontwerpfase. Verwijzend naar de visienota omtrent de realisatie van de Vrijetijdssite, wenst het gemeentebestuur een laagdrempelige, open ontmoetingsplek te creëren met een culturele functie. Participatie van de stakeholders binnen dit ontwerpproces staat centraal. Om die reden werd een communicatiebureau aangetrokken om de participatie binnen dit gegeven te coördineren.
De huidige stand van zaken van het project wordt voorgelegd aan de leden van de Gemeente raadscommissie mens ter bespreking. De documenten worden na de zitting van de gemeenteraadscommissie met de leden gedeeld.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
- beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 26 juni 2023 houdende gunning van de overheidsopdracht voor het afsluiten van een raamovereenkomst voor communicatieopdrachten
- beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 2 oktober 2023 houdende gunning inzake ontwerpopdracht voor architectuur, stabiliteit, technieken en omgevingsaanleg en EPB-verslaggeving voor de renovatie en omvorming van de brandweersite tot vrijetijdssite aan de firma Woonwerk Architecten bv, Zirkstraat 45, 2000 Antwerpen.
- beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 4 december 2023 houdende goedkeuring van het plan van aanpak en de offerte voor de communicatie- en participatiecampagne omtrent de vrijetijdssite
In het meerjarenplan is voorzien:
Beleidsdoelstelling 5: Londerzeel stimuleert, in co-creatie met de inwoners en de verenigingen, de sociale cohesie, met ruimte voor ontmoeting, een prikkelende en inspirerende beleving, levenslang & levensbreed leren, creativiteit en innovatie
Actieplan 5.4: Realiseren van een tot de verbeelding sprekende en zeer flexibele inrichting van de vrijetijdssite waar iedereen zich welkom voelt en dit d.m.v. co-creatie
Actie 5.4.7: Realiseren van een vrijetijdssite
Investeringsbudget GE/073900/2210000/CUL_20_01
In het meerjarenplan is een totaalbudget van € 3.000.000 voorzien.
Schepen Greet Segers leidt dit agendapunt in en geeft het woord aan bibliothecaris Tim Lerno.
Tim Lerno verontschuldigt de afvaardiging van communicatiebureau Shtick en de architect van Woonwerk. Zij zijn verhinderd door de weersomstandigheden.
Tim Lerno geeft een presentatie, die in bijlage wordt toegevoegd aan dit agendapunt en daags na de zitting via e-mail werd verstuurd naar alle raadsleden.
Raadslid Ilias Moussaid merkt op dat de trap een multifunctionele functie zal hebben, voor bv. het voorlezen, of kleine voorstellingen. Hij vraagt zich af hoe de ruimte ervoor zal uitzien, ervan uitgaande dat het publiek zich op de treden van deze trap zal bevinden.
Tim antwoordt dat er verschillende opties mogelijk zijn. Enerzijds kan het publiek zich op de treden van de trap zetten, waarbij de voorstelling kan plaatsvinden onderaan de trap. Anderzijds kan de voorstelling ook plaatsvinden op de trap zelf, waarbij het publiek dan de ruimte voor de trap inneemt. Dit zal duidelijker worden wanneer we in de presentatie aan de foto's komen.
Raadslid Koen Vanhoof vraagt wat de technieken, voorzien in fase 2, nog zullen inhouden. Hij veronderstelt dat isolatie, ventilatie e.d. toch wel zal worden meegenomen in fase 1.
Tim beaamt dat dit inderdaad allemaal in fase 1 zit. Fase 1 is de volledige benedenverdieping, met inbegrip van de volledige schil van het gebouw. Alles wordt geïsoleerd, het dak wordt aangepakt, er worden zonnepanelen voorzien, ... Dat zit allemaal in fase 1, maar de afwerking van de tweede verdieping zit in fase 2.
Koen Vanhoof vraagt of de verwarming en elektriciteit in fase 1 zitten.
Joris Van den Bosch antwoordt dat, qua technieken, het gebouw performant zal kunnen werken, maar de bovenste verdieping zal met zo minimaal mogelijke ingrepen gedaan worden. Momenteel wordt die bovenverdieping ook gebruikt. Een aantal opfrissingswerken zullen hier wel nodig zijn om functioneel te kunnen werken, maar de grote ingrepen die daar gepland zijn, los van gebouwschil en los van technieken, zijn voorzien in fase 2.
Raadslid Ilias Moussaid merkt op dat er semi-publieke vergaderruimtes worden voorzien voor verenigingen. Hij vraagt wat hier dan zal worden voorzien. Gaat het hier om een lege ruimte, of is dat een ruimte met een beamer, een scherm, een geluidsinstallatie, ... ? Wat zal er allemaal voorzien worden?
Tim Lerno antwoordt dat er nog moet beslist worden over de technieken. Deze werden nog niet ingevuld. Nu is het een soort van vlekkenplan van de ruimtes en het aantal vierkante meter en wat waar past en bij hoort. De details moeten nog uitgewerkt worden.
Joris Van den Bosch vult aan dat wanneer er een vergaderruimte wordt voorzien, het ook de bedoeling is dat deze functioneel kan gebruikt worden om een presentatie te geven. Dat zal natuurlijk ook afhangen van het budget. Dit zal moeten worden afgetoetst naarmate het ontwerptraject gevolgd wordt en wanneer de planning iets gedetailleerder zal worden.
Ilias Moussaid merkt op dat er in april een participatiemoment voorzien wordt met de gemeenteraad en de commissie. Hij vraagt of hier al een datum geprikt is, omdat het in april paasvakantie is en er dus maar 2 weken overblijven.
Tim antwoordt dat deze datum nog niet vastligt.
Raadslid Moussaid zegt dat de indeling van de ruimte nog niet volledig vast staat. Hij zegt dat we een CC hebben, dat in zekere zin meer benut mag worden. Hij vraagt of het dan ook een idee is om op de bovenverdieping een soort ruimte te voorzien die je volledig kan afsluiten met klapmuren, om daar dan grotere ruimtes van te maken. Hij begrijpt dat hier nog geen details zijn, maar vraagt waaraan al gedacht werd.
Tim Lerno zegt dat de polyvalente ruimte een ruimte moet zijn die heel multifunctioneel kan ingezet worden. Daar moeten voldoende tafels en stoelen aanwezig zijn, die dan ook moeten kunnen worden weggehaald en opgeplooid worden, zodat die niet teveel plaats innemen. Zo kan je daar dan ook bv. een tentoonstelling inrichten voor bepaalde periodes. Filmvoorstellingen zijn ook evident, dat doen we nu ook al in de bib op de jeugdafdeling, die we multifunctioneel gebruiken. Alles wat daar nu doorgaat zal al vertaald worden naar die polyvalente ruimte. De ruimte is groter. Je kan daar ongeveer met 200 mensen staan - en zitten ook, denk ik. Het zal misschien iets minder zijn dan 200, maar het zal niet zoveel schelen. We kunnen dus wat verder gaan dan dat we vandaag kunnen. Nu zitten we beperkt tot 70 mensen in de bib, op stoelen.
Joris vult aan dat het idee van de verdieping ook zou zijn dat er verschillende groottes van ruimtes zijn, die verschillende functies kunnen hebben. Het grote nadeel bij schuifwanden is dat er een keuze moet worden gemaakt tussen het makkelijk open- en dichtstellen en of het een goed akoestisch comfort heeft. Meestal zijn dat tegenstrijdigheden. Ofwel kies je voor iets dat je heel makkelijk kan open- en dichtzetten, maar is de akoestiek tussen de ruimtes iets minder, ofwel heb je iets wat langer duurt en zich beter klemt tussen die wanden en beter akoestisch comfort biedt, maar daarvoor moet je wel weten hoe je dat moet rechtzetten en dat is niet op 10 minuutjes rechtgezet. Dat is wel het moeilijke. We gaan zeker bekijken waar het nuttig is. Is het nu in fase 1B, of in fase 2 om bepaalde ruimtes te kunnen openstellen om er grotere ruimtes van te kunnen maken? Ik denk dat we dat zeker kunnen meenemen, maar het is iets dat heel vaak makkelijk wordt gezegd om een schuifwand te voorzien om groter of kleiner te kunnen maken, maar ik zie ook in heel veel projecten die ik opvolg, dat er zo'n wand wordt gezet - een heel dure wand overigens - die dan, ofwel omdat die niet makkelijk te gebruiken is, maar wel akoestisch performant, niet gebruikt wordt, ofwel is het heel makkelijk, maar dan heb je het storende, omdat die lokalen te veel geluid naar elkaar toe geven. Waar het interessant is om te zetten, is het zeker een goed idee, maar we moeten er ook mee opletten dat we het daar niet te veel polyvalent gaan maken, waardoor het uiteindelijk voor niets meer goed is.
Schepen Segers vult aan dat ook reeds aangehaald werd vanuit De Academie, dat wanneer er voorstellingen zouden worden gegeven, er ook een backstage-ruimte zou moeten voorzien worden, om bv. een instrument te kunnen zetten, of voor kinderen die zich moeten omkleden.
Joris Van den Bosch zegt dat dat in het oorspronkelijke voorstel nog niet echt voorzien was, maar dat er zeker aan gesleuteld kan worden om een bepaalde ruimte met makkelijke doorgang naar die polyvalente ruimte als backstage te kunnen inrichten, maar eventueel ook polyvalent, zodat die ook terug kan worden leeggemaakt zodat daar eventueel een bepaalde vergaderruimte kan gemaakt worden. Het polyvalent gegeven is wel heel aanwezig in de site.
Raadslid Bart Van Doren vraagt of de vergaderlokalen ook bereikbaar zijn zonder door de bib te moeten, zodat deze kunnen gebruikt worden wanneer de bib gesloten is.
Tim antwoordt dat er verschillende ruimtes zijn die los van de bib gebruikt kunnen worden. Langs de achterzijde is de personeelstoegang. Alle vergaderruimtes en personeelsruimtes die in die hoek liggen, zijn langs daar bereikbaar. Aan de andere zijde is ook nog een trap en een lift om het integraal toegankelijk te maken en van daaruit kan je ook, zonder dat je heel de bib door moet, rechtstreeks naar de polyvalente zaal gaan, maar ook naar de vergaderlokalen die hieraan grenzen.
Raadslid Koen Vanhoof zegt dat het lijkt alsof de collectie moet inkrimpen.
Tim Lerno zegt dat in principe de volledige, huidige collectie erin past.
Koen Vanhoof merkt nog op dat het er een heel tof ontwerp uitziet, maar vraagt of er ook al ergens een bepaalde kostprijs aan vast hangt. Er was een raming gedaan van 2,4 miljoen, zonder btw en zonder erelonen, maar die dateert van maart vorig jaar. Wanneer er dan gestart wordt in september 2026, zijn we 3,5 jaar verder. Dan zitten we al met indexeringen, inflatie in de bouwsector van 4 a 5% per jaar, ... Dan kom je er al niet meer met dat budget voor fase 1.
Joris antwoordt hierop dat sowieso het budget dat vooropgesteld is in de selectieleidraad en de gunningsleidraad al niet meer van 3 jaar geleden is, maar van een half jaar geleden. Op een half jaar tijd zit daar inderdaad al een indexering op waarmee in de budgettering rekening is gehouden. Vanuit dat budget heeft het architectenbureau gezegd dat wat ze nu voorstellen, kunnen verwezenlijken. Of dat effectief gaat gehaald worden, zal pas uit de verfijning van heel het ontwerptraject komen. Het is zeker de bedoeling om de budgettaire randvoorwaarden te respecteren. Dit werd heel duidelijk meegegeven in het programma van eisen, dat we niet de grote architectuur wensen, maar vooral de praktische zaken. Dat hebben we in hun wedstrijdvoorstel ook wel gezien, dat ze heel praktisch een aantal ingrepen deden die het direct functioneel maken, terwijl andere teams bij wijze van spreken het hele gebouw stripten en dan vanalles begonnen te fantaseren, wat heel duur zou geweest zijn. Hier zijn het heel bewuste ingrepen in het gebouw die ze voorstellen, die zo weinig mogelijk invloed hebben op de kostprijs. Ze hebben dus zoveel mogelijk rekening gehouden met het bestaande. De garagezone, waar nu de auto's van de brandweer staan, is een hele grote open ruimte en geeft veel mogelijkheden. Het is sowieso iets dat nog zal verfijnd worden. De raming die er nu is, is een oppervlakteraming en dus nog heel ruw. Hoe verfijnder het ontwerptraject zal worden, hoe verfijnder de raming zal worden.
Raadslid Vanhoof vraagt of het dus nu een herwerkte raming is van die 2,4 miljoen.
Joris Van den Bosch antwoordt dat de opdracht werd gegeven met dat budget. Hij denkt dat ze zelfs iets goedkoper uitkwamen dan onze raming, een 100.000 euro ofzo. We hebben ook de 3 fases bekeken. Ik denk dat ze vooral in die eerste fase het budget dat we voorzien hebben zullen nodig hebben, omdat in de eerste fase het volledige gelijkvloers wordt aangepakt en de volledige gebouwschil en zoveel mogelijk van de technieken. Voor de tweede en de derde fase was er budgettair veel meer ruimte. Het kan zijn dat er met die fases nog wat kan geschoven worden.
Raadslid Bart Van Doren vraagt of de pergola in de eerste fase zit.
Tim Lerno antwoordt dat de onmiddellijke omgeving rond de bib wordt meegenomen in de eerste fase. De pergola zit daar dus mee in. De ruimere omgeving zit in fase 3.
Bij de implementatie van het bibliotheeksysteem Wise hadden de 13 bibliotheken van de regio Noordrand hun reglementen reeds op elkaar afgestemd om een "samenwerkingsgroep 2" te vormen. Door aanpassingen aan het bibliotheeksysteem is een "samenwerkingsgroep 3a" (regiobib zonder transportdienst) vandaag echter een meer efficiënte en meer klantvriendelijke keuze geworden. De 13 bibliotheken hebben hiervoor gezamenlijk een aanpassing van het bibliotheekreglement en van de tarieven uitgewerkt (zie bijlage). Alle wijzigingen zijn in blauwe tekst weergegeven.
Het bibliotheekreglement bevat tevens een lokaal luik, waarin we enkele aanpassingen voorstellen:
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
- huidig bibliotheekreglement GR 26/01/2021
- beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 8 januari 2024 houdende aanpassing van het bibliotheekreglement
De regiobib is een meer klantvriendelijke en efficiëntere samenwerkingsvorm binnen het bibliotheeksysteem dan de huidige "samenwerkingsgroep 2". Wie zich inschrijft in een bib in één van de 13 gemeenten, wordt automatisch lid van alle bibliotheken in de regio. Vandaag moeten klanten zich jaarlijks opnieuw in elke bib die ze wensen te gebruiken inschrijven, waarbij het lidgeld vanaf de 2de bib automatisch wordt afgeboekt. Dit zorgt voor onduidelijke communicatie, voor onnodige verplaatsingen voor de klanten en voor overbodige werklast bij bibliotheekmedewerkers.
In de regiobib is lokaal (her)inschrijven enkel nog noodzakelijk voor leners die gebruik wensen te maken van specifieke lokale digitale diensten (online krantenarchief, online e-boeken, online leren,...). De kostprijs van deze lokale diensten wordt steeds berekend op basis van het aantal lokale inwoners. Hierdoor is het voor Cultuurconnect vzw noodzakelijk om deze drempel in te bouwen, om binnen de regiobibs misbruiken te voorkomen die het huidige kostenmodel onderuit zouden halen.
Klanten kunnen openstaande kosten van alle bibs in elke bib van de regio (en online) betalen in één beweging, waardoor er minder bedragen onbetaald blijven en er ook minder opvolging nodig is. Deze kosten worden 1x per jaar verrekend tussen de gemeenten door Cultuur Noordrand. Omdat er in de loop van het jaar in alle mogelijke richtingen betalingen gebeuren, heffen deze zichzelf voor het grootste deel op. De ervaring van andere regiobibs leert dat dit doorgaans over een te verrekenen restbedrag gaat tussen 10 en 200 euro. Cultuur Noordrand factureert deze restbedragen aan de gemeenten die teveel hebben ontvangen en stort de betalingen door naar de gemeenten die te weinig hebben ontvangen. Bib Londerzeel levert hiervoor als financiële hoofdvestiging van de regio jaarlijks een rapport aan dat we uit het bibliotheeksysteem halen.
Om de configuratie van de regiobib mogelijk te maken is een sluitingsperiode noodzakelijk. Cultuurconnect vzw stelt momenteel voor om alle bibliotheken van de regio te sluiten op maandag 19 en dinsdag 20 februari 2024, zodat we dit efficiënt kunnen voorbereiden en testen.
De eenmalige kost van 4.840 euro (incl. btw) om de regiobib in te richten wordt volledig gedragen door Cultuur Noordrand. Voor de gemeenten zijn er geen kosten verbonden aan de regiobib.
Tim Lerno, bibliothecaris, leidt dit agendapunt in.
Er zijn geen verdere vragen.
Namens 10 GRC Mens,
Veerle BAUDET
secretaris GRC
Arnold ROTTIERS
Ondervoorzitter