De gemeenteraad keurt het reglement op de lokale burenbemiddeling goed. Dit reglement treedt in werking op 4 oktober 2021.
De gemeente wenst een aanbod te creëren voor haar inwoners om beroep te kunnen doen op burenbemiddeling in geval van buurgeschillen. Buren- en buurtbemiddeling is een alternatieve en niet-justitiële wijze van conflictoplossing waarbij getrainde buurtbewoners als vrijwilliger bemiddelen bij conflicten tussen buurtbewoners. Buren-en buurtbemiddelaars proberen mensen te helpen bij het oplossen van hun problemen en conflicten met hun buren en/of het verbeteren van hun relaties met die buren. Het doel van dit project is de communicatie opnieuw bevorderen en niet over te gaan tot het formuleren van een standpunt of mening in het geschil. Hiervoor werd een reglement uitgewerkt.
- decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
- beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 12 april 2021 houdende goedkeuring van de opstart van het project burenbemiddeling
- bespreking op de gemeenteraadscommissie Mens van 19 mei 2021
Burenbemiddeling focust op het herstel van de communicatie tussen buren om van daaruit verder te zoeken naar een oplossing. Burenbemiddeling vermijdt dat conflicten escaleren, of de politie of vrederechter moeten tussenkomen.
De jaarlijkse werkingskosten worden geraamd op 1.000 euro.
Artikel 1: De gemeenteraad keurt het reglement op de lokale burenbemiddeling goed.
Artikel 2: Het reglement op de lokale burenbemiddeling treedt in werking op 4 oktober 2021.